Câțiva localnici din Cocieri, amendați de forțele transnistrene pentru că au vrut să-și lucreze pământurile

Tiraspolul a sfidat din nou înțelegerile convenite și documentele misiunii de menținere a păcii de pe râul Nistru, anunță reprezentanții Comisiei Unificate de Control. Pe 4 iunie, la unul dintre posturile ilegale de la marginea satului Cocieri, exponenții săi au oprit și au „amendat” câțiva localnici, cetățeni ai Republicii Moldova, care se deplasau spre terenurile agricole, pentru desfășurarea muncilor de câmp.

Foto: rnews.md

Totodată, reprezentanții regiunii transnistrene au blocat inițiativa șefului militar superior din partea Republicii Moldova în Comandamentul Militar Întrunit, care a indicat deplasarea observatorilor militari pentru documentarea incidentului. Cazul a fost fixat de către reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, în cadrul monitorizării Zonei de Securitate.

Tot la 4 iunie a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control. În urma mai multor discuții aprinse și a lipsei de consens în ceea ce privește prezența posturilor ilegale și a barierelor de circulație în Zona de Securitate, dar și buna funcționare a observatorilor militari ai Forțelor Mixte de Pacificare, ședința a fost transferată pentru săptămâna viitoare.

Delegația moldovenească a reiterat că pledează pentru eliminarea necondiționată a posturilor ilegale și pentru deblocarea activității observatorilor militari, care nu-și pot îndeplini atribuțiile de documentare a acțiunilor abuzive în Zona de Securitate. „Membrii Comisiei din partea Republicii Moldova nu acceptă mimarea proceselor de pacificare și semnarea unor raporturi trunchiate privind situația în Zona de Securitate, care nici măcar nu reflectă prezența posturilor ilegale instalate de Tiraspol”, se menționează înr-un comunicat al delegației RM.


Pub