Discuții despre condiționalități și privatizări, la întrevederi dintre premierul Chicu cu ambasadorii Peter Michalko și Derek Hogan

Premierul Ion Chicu a avut astăzi întrevederi cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, dar și cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Derek Hogan.

Foto: gov.md

„Discuția a început cu un schimb de informații și opinii referitoare la evoluția situației economice și epidemiologice în ambele țări. A fost confirmată importanța mobilizării colective pentru a preveni răspândirea infecției și a educa deprinderi sociale noi. Guvernul SUA oferă RM asistență multidimensională pentru modernizarea economiei și determinarea creșterii economice sustenabile, îmbunătățirea și eficientizarea procesului de guvernare, dezvoltarea agriculturii, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și multe altele.

Au fost discutate intențiile Guvernului de a scoate pentru privatizare mai multe active publice ale statului și lansată invitația de participare la acest proces a investitorilor americani”, se arată într-un comunicat oficial al Guvernului, emis după întrevederea dintre Ion Chicu și Derek Hogan.

Întrevedere / Sursa:gov.md

Situația economică, dar și evoluția situației epidemiologice a fost discutată și cu Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Au fost trecute în revistă progresele înregistrate în realizarea angajamentelor Republicii Moldova din cadrul Acordului de Asociere RM-UE, printre care au fost elaborate și aprobate 25 de acte normative menite să transpună legislația europeană.

Pentru a impulsiona procesul de implementare a condiționalităților aferente asistenței macrofinanciare din partea UE, Guvernul a definitivat și aprobat în regim prioritar legea privind achizițiile în sectorul energetic, al apei, al transporturilor și al serviciilor poștale, precum și legea referitoare la constatarea încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului, cu modul de aplicare a sancțiunilor.

A fost înregistrat progres în crearea echipei comune de investigație RM-Letonia pe dosarul fraudei bancare. A fost înregistrat un proiect de lege pentru abrogarea Programului Cetățenie prin investiții care acum e în proces de avizare. Sunt în proces de realizare acțiuni aferente Strategiei de reformă în sectorul justiției și reformei CSM.

Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței au fost sesizate să prezinte propuneri referitoare la desfășurarea evaluării peer-review. Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a aprobat proiectul legii cu privire la organizațiile necomerciale, care urmează să fie dezbătut în ședința plenară.

Peter Michalko a anunțat despre alocarea a 5 milioane de euro pentru a susține Guvernul RM în procesul de implementare a Acordului de Asociere”, se arată în comunicat emis de Executiv.

Ulterior celor două întrevederi, coaliția de guvernare a decis că va modifica și va vota în lectură finală Legea privind ONG-urile, dar și că va anula Legea privind cetățenia prin investiție, moratoriul pe care expiră în luna septembrie a anului curent.


Pub