22:34:49 28.03.2024
Stiri

Partidul Politic „ȘOR” cere Parlamentului să instituie Ziua literaturii ruse în R. Moldova

Partide/Comunicate 05.06.2020 11:21 Vizualizări1284 Autor: Ziarul National
Partidul Politic „ȘOR” cere Parlamentului să instituie Ziua literaturii ruse în R. Moldova


Partidul „ȘOR” a înregistrat astăzi un proiect de hotărâre privind instituirea în R. Moldova a „Zilei literaturii ruse, care să fie marcată pe 6 iunie, de ziua de naștere a poetului Alexandr Pușkin. Inițiativa de a institui această sărbătoare simbolică a fost prezentată în cadrul unui briefing în Parlament de deputatul formațiunii, Igor Himici.

„Literatura rusă a fost întotdeauna privită cu pietate în R. Moldova. Multe generații au fost educate în baza ei. Este o mare bucurie faptul că astăzi, marea majoritate a populației țării noastre, indiferent de apartenența națională are posibilitatea să citească aceste minunate opere în original. Considerăm extrem de important să continuăm această minunată tradiție, să o propagăm în rândul tinerei generații”, a declarat deputatul.

Partidul „ȘOR” propune stabilirea acestei sărbători de ziua de naștere a lui Pușkin, pentru că anume în Basarabia el a scris mai multe din operele sale remarcabile, unele dintre care s-au bazat pe folclorul moldovenesc. „Pușkin a fost unul din cei care a descoperit Moldova pentru lumea din exterior”, se menționează în nota de argumentare a proiectului.

„Două aniversări importante ne leagă în anul 2020 de viața și opera lui Alexandr Pușkin. Se împlinesc exact 200 de ani din momentul în care a ajuns la Chișinău și, de asemenea, 135 de ani de la ridicarea monumentului poetului în parcul central din Chișinău, realizat din contul donațiilor făcute de orășeni”, a adăugat Himici.

De asemenea, Partidul „ȘOR” i-a propus guvernului să stabilească și Săptămâna literaturii ruse în R. Moldova care să fie marcată anual, să fie organizate acțiuni culturale și educative la nivel guvernamental.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md