02:52:00 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Drumuri blocate și cetățeni REȚINUȚI de către regimul separatist de la Tiraspol. Primarii localităților din stânga Nistrului aflate sub jurisdicția Chișinăului cer AJUTOR de la autorități

Actualitate 05.06.2020 13:28 Vizualizări2009 Autor: Ziarul National
VIDEO // Drumuri blocate și cetățeni REȚINUȚI de către regimul separatist de la Tiraspol. Primarii localităților din stânga Nistrului aflate sub jurisdicția Chișinăului cer AJUTOR de la autorități Promo-LEX


Locuitorii din satele situate pe malul stâng al Nistrului, dar aflate sub jurisdicția autorităților constituționale de la Chișinău, rămân în continuare ostaticii regimului nerecunoscut de la Tiraspol.

Situația acestora s-a înrăutățit în ultimele trei luni, când așa-zisa administrație de la Tiraspol, sub pretextul situației de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, a blocat pretinsele frontiere și a instalat 37 de posturi ilegale în Zona de Securitate.

Pavel Cazacu de la Asociația „Promo-LEX”, care a prezentat astăzi un raport cu privire la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană pe timpul stării de urgență, în incinta Primăriei Moldovata Nouă din raionul Dubăsari, a declarat că deciziile abuzive ale Tiraspolului au dus la supraaglomerarea feribotului care reprezintă singura cale de acces către malul drept al Nistrului, fapt care a nemulțumit oamenii.

Totodată, în perioada 12 martie - 1 iunie curent, regimul separatist a îngrădit dreptul la libera circulație, nepermițând oamenilor din regiune să meargă la serviciu pe malul drept al Nistrului, printre care medici, polițiști, fermieri etc.

„Autoritățile constituționale au inițiat din nou negocieri, au întocmit liste. (..) Problema medicilor nu a fost rezolvată nici până astăzi. Cu ajutorul partenerilor externi, aceștia sunt cazați pe malul drept”, a declarat Cazacu.

Aceeași sursă a amintit despre provocările la adresa angajaților școlilor cu predare în limba română care nu-și puteau ridica salariile de la bancomatele situate în stânga Nistrului, dar și despre reținerea și condamnarea de către așa-zisele structuri transnistrene a doi șoferi de pe Ambulanță, dar și reținerea celor patru fermieri care mergeau ieri pe câmp să-și prelucreze pământurile.

Prezent la conferința de presă, primarul de Moldovata Nouă, Oleg Gazea, a declarat că oamenii din zonă sunt nevoiți să meargă cu o oră-două înainte la bac pentru a prinde rând și a putea ajunge pe malul drept. Chiar ieri așa-zisa miliție transnistreană a oprit microbuzul cu oamenii care mergeau să-și prelucreze pământurile și a întocmit proces-verbal pentru pretinse încălcări ale circulației rutiere.

„Îngrijorarea noastră este mare ca aceste posturi instalate pe timpul pandemiei să nu rămână pentru o perioadă îndelungată sau chiar pentru totdeauna în preajma localității noastre”, și-a exprimat temerea alesul local.

Și Raisa Stimpovschi, primarul comunei Cocieri, a adăugat faptul că locuitorii din satul Vasilievca din componanța localității pe care o conduce nu pot ajunge la punctul medical din Cocieri.

„Băștinașii nu se simt stăpâni la ei acasă, cu regret ne simțim acasă ca în ospeție, îndeosebi în ultimele trei luni când ne-au fost impuse anumite reguli noi care ne-au complicat și mai tare viața. Ne dorim foarte mult cât mai repede să avem o țară integră, să fie scoase toate posturile, nu doar cele interioare”, a declarat Raisa Stimpovschi.

Primarul de Corjova, Sergiu Oprea, a fost și mai dur, acuzând politicienii de la Chișinău că își amintesc de locuitorii din regiune doar în preajma campaniilor electorale, în timp ce aceștia suferă, nu pot merge la medic, nu pot să-și cumpere medicamente etc.

„Problemele sunt vechi de 28 de ani și foarte rău cu nu a fost pedepsit nimeni pentru asta. Dar noi stăm și suferim. (...) 70% dintre locuitorii satului Corjova au cetățenia R. Moldova și ei sunt uitați de Parlament, de guvernare”, a acuzat Sergiu Oprea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md