Linkuri accesibilitate

Presa americană între negare și acceptare, pe marginea protestelor declanșate de omorârea lui George Floyd


Presa vorbește pe mai multe voci, uneori contradictorii, despre demonstrațiile din Statele Unite

La Fox News, Tucker Carlson susține că cei care s-ar află în spatele demonstrațiilor de protest din America vor un singur lucru, să se debaraseze de Donald Trump. „Cei mai privilegiați din societatea americană se folosesc de cei mai disperați pentru a pune mâna pe puterea, care ne aparține tuturor. Ei nu vor dreptate socială. Ceea ce urmăresc este control total asupra țării. Și neîndoielnic că toate acestea nu au nici o legătură cu uciderea lui George Floyd. Pe măsură ce revoltă continuă ei se simt mai îndrăzneți. Acum apară pe față violență, la televizor” – spune Tucker Carlson.

În New York Times, Paul Krugman scrie că America este acum mult mai puțin rasistă și mai toleranță decât era la începutul anilor ’70, dovadă fiind procentul mare, circa 64%, care sprijină manifestațiile pornite după uciderea lui George Floyd. „Asta nu înseamnă că rasismul sistemic a dispărut-departe de așa ceva. Dar cei mai mulți americani sunt dispuși să recunoască că rasismul este real și văd în asta o problema, ceea ce reprezintă progres moral”. Comentariul lui Krugman continuă: „În acest moment este alarmant să vedem cum Statele Unite o pot lua pe urmele Ungariei, devenind o democrație pe hârtie, dar în realitate un stat autoritar condus de un singur partid. Și nu vorbesc despre un viitor îndepărtat. Se poate întâmpla anul acesta dacă Trump câștigă alegerile – sau chiar, potențial, dacă pierde și refuză să accepte rezultatele”.

Apărători ai legii care lucrează pentru populație și nu împotriva ei

În Washington Post, editorialul se referă la situația din Capitală, unde forțe trimise de administrația Trump pentru a face ordine, includ persoane care poartă uniforme fără identificare și care refuză să spună din ce unități fac parte. Autorul amintește că în 2014 în Crimea, forțe speciale, fără însemne de identificare, au ocupat poziții strategice în peninsula. „Putin are ceva de ascuns, subterfugiul sau violent. Cine are ceva de ascuns pe străzile din Washington, acum? De ce acei militari au refuzat să se identifice când au fost întrebați de ziariști și de manifestanți?”. Editorialul cere Ministerului Justiției condus de William Barr, cel care au supravegheat trimiterea militarilor, să deschidă o anchetă pentru că „apărători ai legii care lucrează pentru populație și nu împotriva ei, trebuie să poate fi identificați și responsabilizați”. Washington Times scrie că prezența armatei se explică prin acțiunile unor elemente extremiste și bandiți care deturnează manifestațiile, urmărind scopuri personale. „Dar nu semnalați aspectele hidoase - indiferent cât de dramatice sunt secvențele de televiziune cu mașini de poliție incendiate, polițiști – omorâți și ferestre de magazine sparte. Dacă spui ceva ești considerat rasist. În această perioada de nebunie ești considerat rasist dacă vrei ca jefuitorii certați cu legea să fie eliminați pentru că vocile pașnice să se facă auzite” – fragment dintr-un editorial publicat în Washington Times.

XS
SM
MD
LG