Coronavirus // Ion Chicu: „Locuri în spitale mai avem pentru 5 zile. Stați acasă, nu la cimitir”

Irina Odobescu
05/06/2020
Guvernul RM

După ce au permis desfășurarea Paștelui Blajinilor în zilele de 7 și 8 iunie, acum autoritățile îndeamnă oamenii să sărbătorească acasă și să nu se înghesuie în cimitire, pentru a minimaliza infectarea cu coronavirusul de tip nou.

Premierul Ion Chicu îndeamnă oamenii să stea acasă, întrucât spitalele din țară ar mai putea face față fluxului de pacienți pentru doar cinci zile. „Să oprim din nou toată economia - nu mai e posibil. Să-l ascultăm pe Nicolae Furtună - e posibil, trebuie! Locuri în spitale mai avem pe 5 zile. Stați acasă, nu la cimitir”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook, după ce Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), a îndemnat enoriașii să stea stea acasă de Paștele Blajinilor. 

Directorul ANSP a accentuat că ce se va întâmpla în cimitire „nu va putea fi controlat”, deoarece va fi imposibil de „supravegheat fluxurile de oameni, temperatura, dar și intrările, ieșirile din cimitire”. „Fac un apel către populaţie, ştiţi foarte bine care e structura populaţiei din ţara noastră, în fond bătrâni şi oameni bolnavi. Eu fac îndemnul ca ei să rămână acasă. De altfel, unii riscă să se ducă penultima dată la cimitir, pentru că ultima dată va fi plecarea de veci. Vorbesc foarte responsabil, eu înţeleg ce zic. Din păcate, trebuie să zic lucrul ăsta, pentru că alt mesaj nu mai am, pentru că mesajele au fost contradictorii între autorități și biserică”, a declarat Nicolae Furtună la emisiunea „Loc de dialog” de la Radio Moldova. 

Amintim că la 1 iunie Mitropolia Moldovei s-a arătat indignată de recomandarea Comisiei, privind abținerea de la împărtășanie, dar și de obligația de a oficia slujbele în aer liber. „Personalul bisericesc, va dezinfecta periodic obiectele bisericești, dar și alte suprafețe din interior. Împărtășania este foarte importantă și existențială pentru Biserică și nu poate fi negociată pentru că constituie leacul nemuririi, izvorul luminii, nădejdei și al unirii cu Dumnezeu. Membrii Bisericii cunosc faptul că Împărtășania, este roadă a iubirii și disciplină a libertății”, scrie în comunicatul semnat de Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldovei.

Ulterior, Nicolae Furtună a venit cu un mesaj dur în adresa preoților, care nu au renunțat la oficierea slujbelor în biserici: „Noi am chemat clar să renunţăm pentru o perioadă la ritualurile bisericeşti. Nu, biserica cheamă la împărtăşanie. Este decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe a Mitropoliei, este decizia și asumarea de risc care le aparține, noi ne-am expus destul de clar referitor la mai multe ritualuri bisericești. Este decizia care aparține Mitropoliei Moldovei. Punct. Nu comentăm”.

Irina Odobescu
05/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii