Trimite e-mail | Printeaza
Social
04.06.2020

UN Women și Guvernul Japoniei oferă susținere femeilor afectate de consecințele pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova

 UN Women și Guvernul Japoniei oferă susținere femeilor afectate de consecințele pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova

Cu sprijinul generos al Guvernul Japoniei, Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) va implementa inițiative cu scopul de a susține femeile și fetele care se confruntă cu dificultăți pe durata pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova.
                                                                                              
Guvernul Japoniei va oferi 268.700 de dolari pentru UN Women din Republica Moldova pentru a proteja și susține femeile și fetele, dar și pentru a depăşi provocările cu care acestea se confruntă în timpul pandemiei de COVID-19.

Cele mai vulnerabile femei în contextul COVID-19 în Republica Moldova sunt femeile migrante care s-au reîntors acasă, femeile din mediul rural, femeile din grupurile subreprezentate, femeile vârstnice, femeile însărcinate și mamele care alăptează, femeile singure care își întrețin familiile, femeile cu dizabilități, femeile care trăiesc cu HIV și cele care au supraviețuit violenței în bază de gen și sunt plasate în adăposturi cu acces limitat la servicii esențiale, inclusiv asistență medicală.

Conform statisticilor oficiale, în Republica Moldova 1 din 5 femei ajunge să fie angajată în sectorul informal, iar o pondere și mai mare de femei sunt angajate în sectorul serviciilor (57,8%). Femeile domină sectoarele care sunt grav afectate de carantină și de măsurile de distanțare socială, precum comerțul (54,9%), sectorul ospitalității (71,4%) și sectorul educației (81,9%). În afară de aceasta, multe femei sunt principalele îngrijitoare ale copiilor și ale altor membri de familie și deseori sunt dependente financiar de bărbații din familie. Femeile au mai puține posibilități de a studia și de a participa pe piața forţei de muncă, în special cele care trăiesc în circumstanțe vulnerabile precum: femeile cu dizabilități, femeile migrante, cele care au supraviețuit violenței în bază de gen, mamele solitare și femeile care trăiesc cu HIV.

„Peste 300 de femei și fete și familiile lor vor beneficia de inițiativele noastre de abilitare graţie contribuției generoase oferite de Guvernul Japoniei. Necesitățile imediate ale femeilor care au supraviețuit violenței vor fi abordate prin intermediul acestui proiect. Ne vom consolida eforturile de advocacy prin integrarea necesităţilor pe termen mediu și lung ale femeilor, inclusiv în domeniile abilitării economice, reprezentarea în procesele de luare a deciziilor cu privire la restabilirea după COVID-19 și utilizarea resurselor la nivel național și sub-național”, a declarat Peterson Magoola, reprezentant interimar UN Women Moldova.

Proiectul, care va dura un an și va fi implementat de UN Women în Republica Moldova, va contribui la asigurarea accesului direct al celor mai vulnerabile femei, inclusiv femeilor care au supraviețuit violenței în bază de gen, la ajutor de existență și servicii esențiale. De asemenea, va fi asigurată implicarea femeilor activiste în procesul de luare a deciziilor privind intervențiile în contextul COVID-19. În același timp, vor fi oferite instruiri online și programe de mentorat pentru oferirea cunoștințelor de afaceri și educația financiară a femeilor și fetelor.

În calitate de intervenție în contextul COVID-19, Guvernul Japoniei oferă ajutor de urgență pentru UN Women în Europa și Asia Centrală, Asia și Pacific, statele arabe, regiunile din Africa de Est și Sud. Republica Moldova și Kârgâzstan primesc sprijin fiind considerate parte a regiunii Europa și Asia Centrală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus