David Davitean iese la libertate: Decizia Judecătoriei Centru, casată de către Curtea de Apel, iar dosarul a fost trimis la rejudecare

Dosarul lui David Davitean a fost trimis de către Curtea de Apel spre a fi rejudecat în prima instanță. O decizie în acest sens a fost pronunțată astăzi.

Foto: jc.md

Astfel, potrivit hotărârii a fost casată decizia anterioară. Se casează decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 16 iunie 2017 în privința lui David Davitean. Se dispune rejudecarea cauzei de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani în alt complet de judecată. Măsura de reprimare arestarea preventivă se revocă și David Davitean se pune în libertate imediat din arest”, se arată în textul deciziei.

Decizia de astăzi poate fi atacată la CSJ.

Amintim că, David Davitean, un moldovean de origine armeană condamnat pentru jaf, în 2017, s-a plans, în repetate rânduri, că ar fi fost maltratat în instituția penitenciară Numărul 13 – cea mai recentă plângere a fost înregistrată la data de 21 iunie 2018. David Davitean a adresat o scrisoare către Amnesty International prin care afirmă că angajați, neidentificați, din cadrul Penitenciarului, l-au bătut timp de circa patru ore, aplicându-I peste 40 lovituri cu o țeavă de metal. El afirmă că i-au fost rupte brațele și nasul. David Davitean a fost dus la un spital de urgență, dar nu i s-au oferit îngrijiri medicale adecvate, inclusiv pentru membrele rupte. El suspectează că polițiștii care-l pazesc au influențat personalul medical ca să nu-i trateze rănile. La 25 iunie, după intervenția părinților, David Davitean a fost adus la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, unde specialiștii au confirmat leziunile și i-au recomandat tratament spitalicesc urgent, inclusiv mulaje.

Dosarul Davitean face parte din lista celor 38 de dosare care ar fi fost instrumentate pe motive politice și care urmează a fi evaluate de un Grup de control și monitorizare, creat la indicația șefului PG, Alexandr Stoianoglo.


Pub