Cum vor activa cimitirele din Chișinău în următoarele zile. Primarul Ceban îndeamnă locuitorii să stea acasă de Blajini

Angajații Primăriei Chișinău au elaborat mai multe măsuri menite să prevină infecțiile cu Covid-19 la cimitirele din capitală, unde se vor aduna oamenii pentru a sărbători Paștele Blajinilor, amânat pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie. Totuși, primarul Ion Ceban a îndemnat populația să stea acasă.

Foto: UNIMEDIA

Primarul General al municipiului Chișinău a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că în zilele de 7 şi 8 iunie, de Paştele Blajinilor, accesul pe teritoriul cimitirelor municipale va fi permis doar în intervalul 08:00 - 17:00, cu respectarea măsurilor de protecție (igiena mâinilor, purtarea măștii de protecție, respectarea distanței sociale etc.).

- Pe teritoriul cimitirului Central, accesul vizitatorilor va fi organizat doar prin intrarea principală din strada Armenească – strada Alexei Mateevici.

- Intrarea la cimitirul „Sfântul Lazăr” va fi autorizată prin punctele de acces situate pe strada Doina, unde vor fi prezenți reprezentanții poliției pentru organizare și monitorizarea situației.

În perioada Paștelui Blajinilor va fi interzis accesul transportului privat pe teritoriile cimitirelor din capitală, în legătură cu executarea lucrărilor de salubrizare şi amenajare de către serviciile de profil.

Combinatul Servicii Funerare a informat că duminică, 07 iunie, nu vor fi organizate înhumări. Pe data de 08.06.2020, luni, Biroul Pompe Funebre și Magazinul Rechizite Funerare va activa după un program redus, de la 08:00 până la 12:00, iar înhumările vor fi organizate doar la orele 09:00.

„Cu riscul de a fi criticat de mulți dintre dumneavoastră, fac un apel către toată lumea, haideți să nu riscăm și să nu mergem la morminte. Eu cred că puteți să faceți acest lucru și apelez la ajutorul fiecăruia”, a scris Ion Ceban pe o rețea de socializare.

De menționat că de aceeași părere este și șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, care a spus anterior că organizarea Paștelui Blajinilor în luna iunie nu este o decizie bună, în contextul în care numărul de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus rămâne a fi ridicat. Nicolae Furtună a ținut să precizeze că și în satele mai puțin populate se adună oameni din toate raioanele țării, iar riscul de contaminare este mare.

Amintim că în zilele de de 6, 7 şi 8 iunie, transportul public din Chișinău va fi sistat. Decizia a fost luată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, pentru a diminua expunerea populației la riscul de infecție cu Covid-19.

La data de 9 aprilie 2020, Mitropolia a anunțat că celebrarea sărbătorii Paștile Blajinilor, care trebuie să aibă loc la o săptămână după Paști, se amână pentru datele de 6, 7 și 8 iunie 2020, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii).

Precizăm că până la ziua de astăzi, 4 iunie 2020, în Republica Moldova au fost confirmate 9 018 de cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus, iar numărul zilnic de infectări nu este în scădere. În ultimele trei zile, au fost confirmate 188, 247 și, respectiv, 233 de cazuri noi de Covid-19.

Bilanțul total al deceselor - 315.


Pub