Linkuri accesibilitate

SUA: „Pentru moment, ministrul Esper mai este ministrul Esper”


Președintele american Donald Trump și anturajul său salută poliția care tocmai „curățase” un parc de demonstranți pașnici, pentru a permite deplasarea președintelui la biserica din apropiere, 1 iunie 2020.
Președintele american Donald Trump și anturajul său salută poliția care tocmai „curățase” un parc de demonstranți pașnici, pentru a permite deplasarea președintelui la biserica din apropiere, 1 iunie 2020.

Ministrul american al apărării Mark Esper s-a distanțat clar de președintele Trump, precizând că nimic în acest moment nu ar justifica folosirea armatei pentru a restabili ordinea.

Corespondență de la Washington: ministrul apărării Mark Esper
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

Mark Esper a fost unul din demnitarii care luni, 1 iunie, l-au însoțit pe președinele Trump la biserica din apropierea Casei Albe unde președintele s-a fotografiat ținând o Biblie în mână. Pentru a permite această deplasare, poliția evacuase cu forță participanții la un protest pașnic, ce avea loc în parcul din vecinătatea Casei Albe.

Președintele Donald Trump - 1 iunie 2020
Președintele Donald Trump - 1 iunie 2020

Surse de la Casa Alba arată că personalul de acolo este împărțit inegal, în două tabere, cei mai mulți crezând că imaginea respectivă a prezentat populației un președinte puternic, în control, dominant și care pune preț pe credință.

Alții consideră, în discuții particulare, că succesiunea de evenimente, evacuarea manifestanților pașnici, deplasarea la biserică și fotografiile reprezintă o eroare politică.

La cele întâmplate se adaugă și îndemnul președintelui să fie folosită forța militară, împotriva manifestanților, invocându-se Legea Insurecției din 1807.

Ministrul apărării Mark Esper (foto arhivă)
Ministrul apărării Mark Esper (foto arhivă)

La conferința sa de presă de la Pentagon, ministrul apărării Mark Esper a spus că nu este de acord cu folosirea legii respective, care permite președintelui să folosească militari pe teritoriul Americii, împotriva manifestanților. Se pare că între timp și președintele s-a răzgândit, cel puțin deocamdată.

Esper a spus că “opțiunea de a folosi militari activi ca apărători ai legii în Statele Unite trebuie să fie folosită doar în ultima instanță, în situații extrem de grave, care cer o intervenție de urgență”.

„Nu suntem într-o asemenea situație” - a spus ministrul. Se pare că apropiați ai președintelui au fost surprinși de declarațiile ministrului apărării, care l-ar putea pune pe Esper într-o poziție dificilă în administrație, știut fiind că lui Donald Trump nu-i place să fie contrazis de colaboratorii săi.

Întrebată dacă Trump are încredere în ministrul său, purtătoarea de cuvânt a președintiei a spus. „În prezent, ministrul Esper este încă ministrul Esper și dacă președintele își pierde încrederea, vom afla în viitor”.

La conferința de presă, Esper a clarificat și alte declarații anterioare ca de exemplu când le-a spus guvernatorilor că “trebuie să domine câmpul de bătălie”. Acum el a declarat că ar fi trebuit folosite alte cuvinte pentru ca să nu se înțeleagă că administrația militarizează chestiunea.

Întrebat în legătură cu deplasarea de luni la biserica episcopală St.John’s, Esper a arătat că știa că se va face o deplasare acolo, dar nu a știut despre fotografii, explicând că încearcă să evite situații care pot părea motivate politic, în calitatea sa de ministru al apărării.

Esper a adăugat că a fost declanșată o investigație în legătură cu incidentul din aceeași zi de luni, 1 iunie, când un elicopter a zburat la joasă altitudine deasupra demonstranților, ca o demonstrație de forță, tactică folosită uneori de armata americană în operațiunile de peste hotare.

Ministrul apărării a ținut să precizeze că uciderea lui George Floyd, care a antrenat actualul conflict social este o „crimă oribilă”.

XS
SM
MD
LG