Să ajutăm tinerii să devină adulți nefumători

Să ajutăm tinerii să devină adulți nefumători

În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează, la 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun. În anul 2020, această zi se desfășoară cu tema „Protejarea tinerilor de manipularea industriei tutunului și prevenirea consumului de tutun”, axată pe conștientizarea daunei pe care îl are fumatul asupra sănătății: de la cancer – la bolile respiratorii cronice, și cum industria tutunului își „vânează” consumatori noi din rândul adolescenților și al tinerilor.

Timp de zeci de ani, firmele producătoare de țigări au folosit reclame pentru a atrage tinerii către tutun și produse de tutun. La nivel global, consumul produselor din tutun este responsabil de peste opt milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza fumului de țigară inhalat pasiv. Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din totalul deceselor provocate de cancer la nivel global.
În țara noastră, consumul tutunului, expunerea la fumul de tutun şi al produselor conexe sunt factorii principali de risc pentru cel puţin şase boli cronice și numărul lor crește anual: bolile cardiace, cancerul (îndeosebi, cancerul pulmonar), bolile cerebrale, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice, ateroscleroza.
În Republica Moldova, conform Studiului Global al Adolescenților despre Fumat (GYTS, 2019), 16,3% din adolescenți de 13–15 ani sunt fumători activi și circa 10% din ei consumă alte tipuri de produse din tutun decât țigaretele obișnuite. Mai mult de un sfert dintre adolescenți au părinți care fumează în casă sau în curte.
Copiii și adolescenții care utilizează țigări electronice au de două ori mai multe șanse de a fuma țigarete mai târziu în viață. Nicotina din ele este dăunătoare și poate afecta creierul și dezvoltarea copiilor. De asemenea, utilizarea țigaretelor electronice crește riscul de boli de inimă și afecțiuni pulmonare.
Cum atrage industria tutunului tinerii? Firmele care vând tutun cheltuiesc peste opt miliarde de dolari anual pentru publicitate și promovare, pentru crearea produselor noi, inclusiv:
• Utilizează arome atractive, care fac tinerii să creadă că sunt mai ușoare și să înceapă să le folosească;
• Permanent se spune că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât țigările convenționale, chiar dacă nu există cercetări obiective care să demonstrează aceasta;
• Sponsorizează celebrități și concursuri pentru promovarea tutunului și a țigărilor electronice (inclusiv pe rețele de socializare);
• Comercializarea la punctele de vânzare frecventate de copii, inclusiv poziționarea în apropiere de dulciuri, jucării, cărți etc.;
• Vânzarea produse din tutun în apropierea instituțiilor de învățământ;
• Prezența produselor din tutun în filme, emisiuni TV și videouri pe internet.
Ce pot face adulții în 2020:
• Să spună adevărul despre produsele de tutun – ele toate sunt dăunătoare și sunt interzise minorilor.
• Informarea și educarea tinerilor despre riscurile consumului produselor din tutun, sa nu cadă în capcanele reclamelor sau al fumătorilor.
• Începând cu 15 august 2020, pachetele de țigări nu vor mai fi plasate la vedere în magazine (astfel ca adolescenții și tinerii să nu le poate vedea și să nu le cumpere).
• Să nu vândă țigări minorilor și să denunțe pe cei care o fac (în locul oricărui minor în magazin poate fi copilul propriu), doar adulții au capacitate legal-juridică pentru aceasta.
Țineți minte că orice tip de produs ce conține tutun (nicotină) este dăunător pentru sănătate. Fumătorii sunt mai vulnerabili la COVID-19: deoarece crește posibilitatea transmiterii virusului de la mână la gură. Fumătorii pot avea deja boli pulmonare sau capacitate pulmonară redusă, ceea ce ar crește foarte mult riscul de boli grave. Produsele de fumat, cum ar fi narghileaua, adesea implică schimbarea mai multor persoane, ceea ce ar putea facilita transmiterea COVID-19. Exemplul părinților care au renunțat la fumat poate fi cel mai motivant pentru adolescenți și tineri.

Dr. Alexandru CIOBANU,
medic psihiatru-psihoterapeut Centrul de Sănătate Cimișlia

You May Have Missed