După muzică funerară, infectări cu Covid-19. Consecințele unei demolări silite

Julieta Savițchi
04/06/2020

După ce au fost terorizați mai multe luni în șir să asculte muzică funerară, doi locuitori de pe strada Mateevici 40 din Chișinău, dar și unul dintre avocații lor, au fost internați în spital, fiind diagnosticați cu Covid-19. Oamenii susțin că simptomele au apărut la o săptămână după ce funcționarii Preturii sectorului Centru al Capitalei au venit însoțiți de polițiști și muncitori înarmați cu târnăcoape ca să demoleze un foișor pentru copii și un beci vechi.

Întâmplător sau nu, la o săptămână după eveniment, Direcția de Poliție a municipiului Chișinău a anunțat că un inspector din sectorul nr. 1 al Direcției de Poliție a sectorului Centru a fost internat în spital, fiind infectat cu coronavirusul de tip nou. Precizăm că anume polițiștii de la această subdiviziune au fost invitați să asigure ordinea publică în timpul demolărilor.

Unul dintre locatarii infectați ne-a comunicat că a informat Pretura sectorului Centru și Agenția pentru Sănătate Publică Chișinău. „M-au sunat de la Agenția Sănătate Publică, mi-au pus niște întrebări. Din câte știu, nu au întreprins nimic pentru a evita răspândirea infecției în ograda noastră. Dar acolo mai locuiesc cu chirie două familii numeroase de romi, cu mulți copii, și cred că cel puțin ar trebui să fie verificați. Cei de la Pretură mi-au spus că toți sunt sănătoși și că e doar vina noastră. Dar de ce s-au grăbit să vină cu hurta pe timp de pandemie ca să facă demolările și să ne expună pericolului?”, ne-a declarat pacientul infectat.

Fiind telefonat de mai multe ori pe parcursul ultimelor zile, Pavel Rusu, pretorul sectorului Centru al Capitalei, a evitat să discute cu reporterii portalului Anticoruptie.md. Secretara sa motiva că ori este în ședință, ori a plecat pe teren. Femeia ne-a mai comunicat că niciun angajat al instituției nu a fost diagnosticat cu Covid-19.

Amintim că acum două săptămâni, Pretura Centru i-a impus pe locatari să demoleze câteva construcții din curtea de pe strada Mateevici 40, în pofida faptului că cetățenii au contestat în instanță decizia pretorului.

Locuitorii de pe adresa respectivă consideră că acțiunile Preturii ar face parte din scenariul pus la cale de către un om de afaceri influent, ginerele fostei șefe a direcției privatizare a municipiului Chișinău, Raisa Timofei, pentru a-i determina să-și vândă locuințele la prețuri derizorii. Oamenii ne-au comunicat că problemele au început în 2016, când Raisa Timofei a procurat trei apartamente amplasate în curtea respectivă. Timofei le-ar fi propus noilor vecini să-i vândă locuințele, dar a fost refuzată.

Amintim că reporterii portalului Anticoruptie,md au realizat anterior un reportaj despre faptul că locuitorii din curtea respectivă erau terorizați să asculte non-stop muzică funebră. La o zi de la publicarea reportjului, muzica care venea din unul dintre apartamentele lui Lisnic a fost oprită.

Julieta Savițchi
04/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii