‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe recoltă de prune și ce prețuri sunt așteptate în acest sezon

Ce recoltă de prune și ce prețuri sunt așteptate în acest sezon

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe lângă mere și struguri, prunele autohtone sunt unele dintre cele mai solicitate produse horticole la export. Chiar dacă sezonul de recoltare începe în lunile august-septembrie pentru majoritatea soiurilor exportate, mai mulți cumpărători de peste hotare deja sunt în căutarea partenerilor-producătorilor de la noi din țară.

Pentru unele regiuni, sezonul s-a dovedit a fi destul de dificil pentru această cultură, iar recolta a fost esențial afectată de înghețuri și temperaturile reduse înregistrate în perioada înfloritului.

„Ceea ce ține de situația de la noi din livadă, recolta din acest an va fi destul de mică, probabil cu circa 70% mai scăzută. Inițial, ne bucurasem de faptul că faza înfloritului a început mai târziu, însă înghețurile de revenire înregistrate au afectat esențial recolta. De obicei, exportăm soiurile Stanley și President preponderent în țările UE (Italia, Slovenia), avem potențiali cumpărători în Germania, datorită certificării GLOBALG.A.P. Nu știm care vor fi recoltele obținute într-un final, rămâne doar să așteptăm. Totodată, mizăm pe prețuri bune, deoarece colaborând cu producători de prune din alte țări apropiate, ne-au spus că și ei așteaptă o recoltă mai mică”, ne-a spus Rodica Chișcă, producătoare.

Totodată, potrivit experților locali, dar și altor producători cu care am discutat, recolta totală ce urmează a fi obținută nu va fi mai redusă decât cea din anul trecut datorită unor soiuri, însă calitatea fructelor ar putea fi mai rea.

„Sunt multe livezi ce au fost afectate de grindină, astfel o parte din fructe nu vor corespunde cerințelor. Soiurile cum ar fi Bluefree, TopStar au fructele duble în proporție de circa 40-50% din total în unele zone. Astfel, aceste fructe pot fi doar procesate. În unele regiuni a fost afectat și soiul Stanley de calamități, însă, per general, se așteaptă o recoltă bună, chiar mai mare decât în anul trecut cu circa 20%. Totodată, pentru majoritatea soiurilor târzii prognozele sunt optimiste, inclusiv pentru President, Top Hit. Soiurile timpurii au fost destul de puternic afectate, recoltele vor fi scăzute. Recolta soiului ČaČanska NaJbolIa la fel va fi redusă. Soiurile chino-japoneze, practic, au fost compromise total de înghețuri, cu excepția doar a unor livezi. Comparativ cu recolta obținută anul trecut, cantitatea de prune obținută în acest sezon va fi mai mare, însă calitatea fructelor mai rea. Estimarea pierderilor totale și a cantităților de fructe ce pot fi comercializate urmează a fi apreciate mai aproape de campania de recoltare”, ne-a explicat Ananie Peșteanu, expert în horticultură.

Totodată, în cadrul unui interviu acordat Agrobiznes, și Andriy Yarmak, economist la Departamentul de Investiții în Alimentație și Agricultură, FAO, a menționat că acest sezon de comercializare va fi foarte favorabil pentru producătorii de prune din țară, datorită prețurilor mari prognozate pe piețele externe.

Pentru a interacționa cu alți producători horticoli din țară vă invităm în grupul nostru pe Viber Agrobiznes- Horticultura.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›