Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.06.2020

Sergiu Railean a avut o întrevedere cu ambasadorul Poloniei

Sergiu Railean a avut o întrevedere cu ambasadorul Poloniei

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk. Oficialii au discutat despre cooperarea comercial-economică bilaterală și au analizat principalele măsuri aprobate de Guvern pentru susținerea mediului de afaceri și depășirea crizei economice generate de pandemia COVID-19.

În debutul ședinței, Sergiu Railean a menționat că Polonia este unul dintre cei mai importanți parteneri europeni ai țării noastre. Totodată, ministrul a precizat că Polonia este o țară exemplu pentru Republica Moldova în ceea ce privește aplicarea tehnologiilor moderne de reabilitare a drumurilor, precum și a restructurării sistemului de căi ferate. În acest sens, ministrul Railean a invitat antreprenorii polonezi să participe la tenderele aferente proiectelor de infrastructură ce au loc în țara noastră.

„Apreciem suportul financiar acordat țării noastre prin intermediul Programului de Asistență pentru Dezvoltare-2016-2020, care reprezintă un sprijin esențial în realizarea reformelor de dezvoltare și modernizare a Republicii Moldova. Totodată, mizăm în continuare pe o cooperare bilaterală dinamică și ne bucurăm de prezența companiilor poloneze pe piața noastră, cele peste 90 de companii poloneze investesc în capitalul social peste 227 milioane de lei”, a spus ministrul.

La rândul său, ambasadorul Bartlomiej Zdaniuk, a precizat că Polonia rămâne a fi un partener de nădejde pentru Republica Moldova și este deschisă să-și împărtășească experiența și bunele practici din domeniul energetic, tehnologiilor informaționale, și infrastructura drumurilor etc.

De asemenea, părțile au reiterat necesitatea organizării celei de-a VI-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru colaborare comercial-economică, care urmează să se desfășoare în Polonia.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Polonia, în perioada ianuarie - martie 2020 a înregistrat suma de 81,663 milioane de dolari SUA. După valoarea volumului schimburilor comerciale, Polonia se situează pe locul 8 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 4% în comerțul total al țării, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus