(video) Avocatul lui Vlad Filat publică imagini cu persoanele care l-au urmărit pe el și familia sa, până în iunie 2019

Victor Munteanu, avocatul care apără interesele fostului premier Vlad Filat, a declarat că a fost urmărit, atât el, cât și familia sa, timp de peste un an, până în iunie 2019. Juristul a publicat un material video cu scene surprinse de camerele de supraveghere din curtea blocului unde locuiește și din diferite locuri publice, în care se vede prezența constantă a unor persoane în preajma sa.

Foto: IPN

„Am decis să fac publice imaginile video, din care se vede clar, cum ofițerii Direcției 7-a MAI efectuează filajul vizual. Așa proceda statul Republica Moldova până în iunie 2019 cu avocații care preluau dosare penale politice de rezonanță sau alte dosare sensibile. Am acceptat participarea ca și avocat în acele dosare și am presupus o posibilă presiune, dar am fost surprins să constat amploarea, numărul de persoane implicate și resursele bugetare folosite pentru a mă urmări pe mine și familia mea.”, a declarat apărătorul într-un mesaj ce însoțește materialul video publicat pe pagina sa de Facebook.

Munteanu spune că în materialul video anexat se vede doar „o mică parte” din persoanele implicate în filajul vizual la care a fost supus timp de peste un an. El a presupune că a fost supus și altor măsuri speciale de investigații (geolocalizarea, instalarea camerelor video în apartamente, etc.), pe care urmează să le stabilească o anchetă obiectivă.

Chiar dacă, din spusele avocatului, organele de anchetă și Ministerul Afacerilor Interne au fost informate despre cauza dată, până în prezent nu a fost informat oficial în care dosar penal a fost vizat și a necesitat aplicarea măsurilor speciale de investigații. „Lista cu automobilele implicate în filajele vizuale a fost oferită organelor de anchetă”, precizează Victor Munteanu.

„Legea privind activitatea specială de investigații stabilește clar, că astfel de măsuri nu pot fi aplicate mai mult de 6 luni și persoanele vizate trebuiesc informate în mod oficial. Până în prezent, am primit două refuzuri din partea MAI în privința faptelor date.”, a conchis apărătorul.

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie a anului 2018, avocatul vorbea despre faptul că el și familia sa, inclusiv copiii minori, sunt urmăriți. El susține că a început să fie urmărit îndată ce a făcut public faptul că îl va reprezenta pe Vlad Filat la CtEDO.


Pub