ANSP critică dur declarațiile lui Slusari și insistă că „testul la Covid-19 nu a fost realizat în laboratorul ANSP”. Slusari: Minciuni

După ce astăzi vicespeakerul Alexandr Slusari a declarat că „prelevarea testului în laboratorul ANSP a avut loc cu încălcarea ordinului Ministerului Sănătății”, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a emis astăzi un comunicat în care a criticat dur poziția deputatului și a precizat că analiza testului la Covid-19 nu a fost efectuată la Laboratorul ANSP, ci la un laborator privat. La rândul său, Alexandr Slusari a revenit cu o reacție în care și-a manifestat dezacordul cu poziția ANSP.

Foto: UNIMEDIA

„Cu referire la informaţiile lansate pe reţele de socializare de către domnul deputat Alexandr Slusari, menţionăm cu maximă responsabilitate că analiza testului la Covid-19 nu a fost efectuată la Laboratorul ANSP şi nici nu putea fi, din motivele menţionate mai sus. Respectiv, testul a fost efectuat la un laborator privat.”, spun reprezentanții Agenției.

ANSP a mai scris că „unii politicieni”, în loc să îşi exercite sarcinile şi atribuţiile de serviciu, „preferă să lanseze declaraţii iresponsabile, fără argumente, în adresa instituţiilor care lucrează cu devotament”.

Mai mult, în comunicat se subliniază faptul că declarațiile „unor politicieni” nu fac decât să deruteze populaţia şi specialiştii care depun eforturi colosale în lupta cu această pandemie şi asigură funcţionalitatea instituţiilor implicate”.

În acest context, reprezentanții ANSP îi îndeamnă „pe cei care se manifestă atât de activ în spaţiul public cu lansări de acuzaţii” să se implice în respectarea şi promovarea recomandărilor autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, să vină cu soluţii concrete şi să-şi orienteze abilităţile în lupta cu această pandemie.

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului a venit cu o replică, în care a calificat comunicatul ANSP drept unul „politic și semi-mincinos”.

„Primul test al angajatului fracțiunii, pretins pozitiv, a fost prelevat la policlinica Cancelariei de Stat și transmis în laboratorul ANSP, cu care instituția are contract exclusiv. Dacă agenția va continua să insiste pe minciună, o vom ruga pe colega noastră să publice rezultatul testului cu mențiunea laboratorului. Mai mult ca atât, la întrebarea deputaților noștri de ce probele biologice au fost prelevate doar din faringe, răspunsul a fost că această practică este dictată de ... ANSP și că policlinica nu are dispozitive necesare pentru prelevarea probelor din nas. Amintesc tuturor că, conform ordinului Ministerului Sănătății, la efectuarea testului trebuie să fie prelevate două probe.”, a scris deputatul Alexandr Slusari, pe pagina sa de Facebook.

Vicespeakerul a reiterat faptul că fracțiunea Platforma DA va înainta un demers către Ministerul Sănătății cu solicitarea de a demara o anchetă de serviciu.

„Iar conducerii ANSP noi îi recomandăm insistent să se concentreze nu pe declarații politice la comandă, ci pe gestionarea mai eficientă a pandemiei și respectarea normelor, stabilite de organul ierarhic superior. Îi amintesc șefului ANSP că această structură face parte din garnitura executivă și nu poate indica deputaților într-o republică parlamentară ce trebuie să declare și cum trebuie să acționeze”, a punctat deputatul.

Amintim că astăzi, 3 iunie 2020, vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari a anunțat că angajatul cabinetului său, anterior testat pozitiv la infecția cu noul coronavirus, a făcut un test repetat, care a ieșit negativ. Deputatul a sugerat că rezultatele primului test ar fi fost „influențate”, în scopul blocării activității Parlamentului și a cerut repetat convocarea ședinței plenare.


Pub