Boris Johnson propune acces la cetăţenia britanică unor milioane de locuitori ai Hong Kongului în cazul în care China insistă să impună legea securităţii naţionale în fosta colonie

Premierul britanic Boris Johnson le propune milioanelor de locuitori ai Hong Kongului paşapoarte şi un acces la cetăţenia britanică în cazul în care China insistă să impună o lege a securităţii naţionale în fosta colonie britanică, relatează AFP, citată de News.ro.

Foto: Sam Tsang/Sout China Morning Post

„Mulţi oameni de la Hong Kong se tem că modul lor de viaţă - pe care China s-a angajat să-l păstreze - este ameninţat” de această lege, scria Johnson într-un articol publicat în ediţia de marţi a cotidianului Times şi în South China Morning Post.

„Dacă China merge înainte şi justifică aceste temeri, Marea Britanie nu va putea să ridice din umeri şi să treacă la alt lucru, ci, din contră, noi ne vom onora obligaţiile şi vom furniza o alternativă”, dă asigurări Johnson.

Aproximativ 350.000 de persoane de la Hong Kong deţin în prezent „paşaportul britanic de peste mări”, care acordă un acces fără viză în Marea Britanie într-un sejur de până la şase luni, a anunţat şeful Guvernului britanic. Aproximativ alte 2,5 milioane de persoane sunt eligibile să obţină acest document, eliberat locuitorilor fostei colonii britanice la momentul retrocedării Chinei, în 1997.

Legea securităţii naţionale - adoptată de către Adunarea Naţională Populară (ANP) chineză, dar nefinalizată, prevede pedepsirea activităţilor separatiste, „teroriste”, subversiunea sau amestecul străin în teritoriul semiautonom chinez.

„Dacă China îşi impune legea securităţii naţionale, Guvernul britanic va modifica legislaţia cu privire la imigraţie şi va permite oricărui deţinător al acestor paşapoarte care locuieşte la Hong Kong să vină în Regatul Unit pe o perioadă de 12 luni ce poate prelungită şi să obţină alte drepturi, inclusiv dreptul de a munci, ceea ce- va pune pe calea către obţinerea cetăţeniei”, scrie Boris Johnson.

Impunerea legii securităţii naţionale la Hong Kong „i-ar restrânge libertăţile şi i-ar reduce substanțial autonomia”, subliniază premierul britanic.

„Marea Britanie nu va mai avea atunci de făcut decât să-şi menţină legăturile profunde istorice şi de prietenie cu poporul Hong Kong-ului”, apreciază el.

Londra a evocat deja planuri în vederea unei acordări a unor drepturi suplimentare deţinătotilor din Hong Kong a unui „paşaport britanic de peste mări”, atunci când s-a alăturat protestelor la nivel internaţional faţă de legea securităţii.

Amintim că la sfârșitul lunii mai, mii de oameni au ieșit din nou în stradă, în Hong Kong, nemulțumiți de noua lege de securitate ce vizează regiunea propusă de oficialii chinezi.Legea incriminează insultarea imnului național și interzic revoltele, secesiunea și trădarea. Cei care se fac vinovați de această faptă riscă trei ani de închisoare și o amendă de 6.500 de dolari.

Opozanţii faţă de influenţa Beijingului în teritoriu afirmă că această măsură deschide calea unei regresiuni fără precedent a libertăţilor în acest centru financiar cu şapte milioane de locuitori. Beijingul s-a angajat la retrocedare să garanteze Hong Kongului o largă autonomie şi libertăţi în baza principiului „o ţară, două sisteme”.


Pub