Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT

Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte, a ajuns în centrul unui scandal mediatic și apoi în atenția poliției. Băiatul a instigat public la violarea unei minore, astfel a promovat și consolidat o deja existentă cultură a violenței împotriva femeilor.

PE LUNG

Vloggerul din România Alexandru Bălan, cunoscut în mediul online drept „Colo”, a intrat în atenția presei, a societății civile și a polițiștilor după ce în spațiul public a apărut un video în care acesta instigă la săvârșirea unui viol asupra unei minore. 

În unul dintre videoclipurile sale de pe Youtube vloggerul vorbește despre adolescente și spune că unele dintre ele merită „să le dai cu palmele, să le ții cu capul de pereți, să le pui piciorul în față”.

Videoul a stârnit un val de reacții în mediul online românesc și nu numai.

https://www.facebook.com/centrul.filia/posts/3118374558208654?__xts__[0]=68.ARDa_V7StlsPvDZKyuSPo85872iQYfWL21fgq6HlAhv693KeFC5Pl4q81iaIyj9xv3h1T6RqO-Z-8JKrRDRddc7s6SaOWmJsoX8FLIE0OEaL0McAvhArSmgNIpKKUz5vAvN60Iw5r2QAlJPEXIop0GN-ia30qnY99UCYhWVg7aWKAhrj0mW-yCFEO6VRXbv-k-w1DDhuY0DmTMQ-tdkg5yYzvLljcsDt7dtw76VQHYvNs4ofQTGSfFB3MCEWK-yDT3HvGyPPZ4_kAQoGwjxj_1EYySWP5giQ-5yjdXgRkksmwyYtdhvzOjAf90X6NxMlu3gaJVVf2xvHy7_nnIS_cKACoQ&__tn__=-R

Centrul Filia, care militează pentru respectarea drepturilor femeilor, a depus o plângere penală pentru: 

  • instigare publică la săvârșirea infracțiunii de viol, agresiune sexuală și act sexual cu un minor;
  • incitare la ură sau discriminare.

„În urma informațiilor apărute în media, cu privire la anumite declarații ale unui bărbat ce activează în zona online, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București s-a sesizat din oficiu și a demarat verificări pentru stabilirea situației de fapt și de drept”, a precizat Poliția București, conform Mediafax.

Tot ieri a fost creată o petiție în care se colectează semnături pentru ștergerea conturilor de pe Youtube, Facebook și Instagram care îi aparțin lui Bălan.

Cine este Alexandru Bălan

Alexandru Bălan este un vlogger popular de 28 de ani din București care avea, până în momentul publicării clipului video despre care îți povestesc mai sus, peste 850 de mii de abonați. 

Tânărul a absolvit liceul, specializarea de electrician și lăcătuș mecanic, având și studii postliceale în domeniul urbanismului și cadastrului. Vloggerul are o relație de aproape 6 ani cu Alexandra Anghel (24 de ani), dar asta nu-l împiedică să mărturisească că este atras de fetele de liceu, scrie Capital.ro.

Vloggerul își afișează viața personală pe youtube, mașina personală, face clipuri despre adidași, despre telefoane, jocuri, despre cum reacționează el la manele, despre cât de mult urăște să stea la coadă în magazine. 

Doar din monetizarea pe YT Alexandru Bălan a luat peste 1600 de euro în luna februarie. În anul 2018, acesta câștiga lunar și peste 5 mii de euro, ajungând chiar și la 7 mii. Cu toate acestea, tânărul are venituri și din contractele cu diferite companii.

După scandal și după ce mai mulți parteneri au anulat contractele cu el, Alexandru a șters videoclipul și a publicat un video în care-și cere scuze. Clipul este făcut acum multă vreme și atunci nu aveam cea mai bună gândire, nu aveam acest număr de abonați, nu știam că mă adresez unui public atât de fraged. Eram în goana după like-uri, după vizualizări, îmi doream să se uite foarte mulți oameni la mine”, spune vloggerul.

Cu toate acestea, internauții continuă să-l critice, spunând că acesta nu a fost sincer și că scuzele sale se adresează unui public restrâns. Unii au observat că vloggerul probabil va monetiza și videoul în care își cere scuze.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2549704112010701&set=p.2549704112010701&type=3&theater

Și Centrul Filia, care promovează drepturile femeilor și egalitatea de gen, a scris că declarațiile scandaloase nu sunt acte izolate. Centrul a primit numeroase clipuri în care Alexandru Bălan avea un limbaj mai mult decât jignitor și periculos la adresa femeilor. Alți utilizatori de pe youtube au distribuit filmulețe în care vloggerul are un limbaj vulgar și lipsit de respect atât față de prietena lui, cât și față de toate femeile, în general.

Publicul său e format în majoritate de adolescenți, iar acest lucru reprezintă o circumstanță agravantă pentru faptele sale.

Centrul îi reamintește lui Alexandru că sexul fără consimțământ reprezintă viol, că 1 din 4 femei din România a fost agresată de partenerul său sau de fostul partener, că o persoană de 28 de ani (vârsta sa actuală) care întreține relații sexuale cu fete de 14-15 se numește simplu, pedofil.

Pe această cale, Centrul cere tuturor firmelor care încă colaborează cu Alexandru Bălan să înceteze colaborarea.

Astfel de fapte nu trebuie să rămână nepedepsite. Alexandru Bălan nu face altceva decât să promoveze și să consolideze o deja existentă cultură a violenței împotriva femeilor în România, spune Centrului Filia care promovează drepturile femeilor.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.