Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT

După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea graduală a restricțiilor impuse pe perioada pandemiei. Asta doar după ce statisticile au arătat o diminuare a cazurilor de infecții și decese cauzate de coronavirus. Italia și Spania, țările europene cel mai afectate, raportează cifre tot mai mici de noi infecții, iar unele zile nu au decese înregistrate. 

În Republica Moldova situația este diferită la capitolul cifre. După finalizarea stării de urgență care a fost instituită între 17 martie și 15 mai 2020, curba cu numărul de persoane infectate este în creștere. A crescut și numărul deceselor. Astfel, în săptămâna 25-31 mai a fost stabilit un nou record – 1158 cazuri confirmate. „Regimul de carantină a fost impus prea târziu și a fost scos prea devreme”, susțin mai mulți medici, care atenționează că dacă cifra cazurilor va crește există riscul cedării sistemului medical. 

PE LUNG

Șeful ANSP: Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate

Nicolae Furtună, Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, a declarat în cadrul unei emisiuni că autoritățile ar putea reexamina deciziile luate cu privire la relaxarea restricțiilor. Asta pentru că săptămâna trecută a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăviri – 1.153 și cu cel mai mare număr de decese – 45.  

Nicolae Furtună a dat de înțeles că după două luni de carantină oamenii nu și-au învățat lecția. „Relaxare a însemnat, în viziunea specialiștilor, ieșirea din «închistare», dar cu COVID alături. Noi ieșim din cei patru pereți care ne-au obosit, dar atunci când ieșim ținem cont că virusul este. Când ne desfășurăm activitățile ținem cont de faptul că nenorocitul de COVID ne urmărește”. Acesta a mai spus că în urma relaxării, mai mulți frizeri, taxatori, casieri și chiar aviatori au fost infectați.

„O să ajungem, oameni buni, în situația Italiei, când se spunea clar că «pe ăsta îl luăm la spital, iar pe celălalt nu.» Sistemul medical nu e de cauciuc și nu poate să se extindă până la nesfârșit. Pentru că riscăm să ajungem la un moment când o să izbucnească tot în aer sistemul de sănătate, prin asta o să se îmbolnăvească cadrele medicale și o să ajungem în situația când nu o să aibă cine acorda asistență medicală”, a adăugat el.

 

Chiar și premierul Ion Chicu a declarat astăzi că ar putea cere Comisiei de Sănătate Publică să închidă din nou Piața Centrală, după ce pe internet au apărut imagini cu aglomerația de acolo. Piața Centrală a fost deschisă acum câteva zile, pe 1 iunie.

Medici: restricțiile au fost impuse prea târziu și relaxate prea devreme

Moldova.org a încercat să afle care sunt părerile medicilor despre relaxarea restricțiilor. Deși au acceptat să discute cu noi, doctorii au preferat să nu-și dezvăluie identitatea, din cauza presiunilor la care ar putea fi supuși din partea autorităților.  

„medicii din reanimație sunt extenuați și cad de oboseală”

Un medic din Chișinău, specialist în unitatea de terapie intensivă, consideră că regimul de carantină a fost impus prea târziu și eliminat prea devreme. „Au scos restricțiile tocmai în vârful pandemiei. Este un virus periculos și nu se știe ce complicații va da în viitor. Oamenii trebuie să fie pregătiți până apare leacul, pentru că vaccinul o să apară târziu. Să nu glumim cu lucrul acesta”, a spus el.

Specialistul spune că dacă anumite restricții au fost relaxate, atunci ar fi trebuit să existe și un control mai riguros. „Au spus că în parcuri nu se poate în grupuri mai mari de 3 persoane, uitați-vă cum stau în cârduri în parcuri, iar copii se joacă pe terenurile de joacă, se dau pe tobogane. Asta în timp ce peste 150 de copii până la 18 ani s-au molipsit. Unul este de doar două luni. Medicii din reanimație sunt extenuați și cad de oboseală în costumele de protecție”. Doctorul s-a arătat revoltat și de decizia Bisericii de a organiza Paștele Blajinilor, iar la televizor se pot vedea enoriașii care sărută icoane. „Măi băieți, așa nu se poate. Nu se poate să împărtășești cu aceeași linguriță”.

În încheiere, el a declarat că sistemul de sănătate necesită investiții – „medicina costă bani, dar cu alocațiile mici din buget departe nu mergi. Ați văzut cum medicii din Belgia au întors spatele premierului sau cum s-au revoltat medicii din Franța și Italia? Și la noi o să explodeze într-o bună zi”. 

Totodată, el a recunoscut că orice inițiativă a doctorilor de a spune lucrurilor pe nume, de a relata despre problemele din sistem este suprimată prin diferite metode. Se fac presiuni chiar dacă medicii vin cu o inițiativă sau îndemn către colegi de a spune adevărul despre situația reală din spitale. 

„Ce facem cu Paștele Blajinilor? Ne gândim la cei care sunt aici, pe pământ, sau la cei care, cu părere de rău, nu sunt lângă noi?”

Și un alt medic din prima linie, din unul dintre cele mai afectate raioane din nordul țării, ne-a spus că relaxarea restricțiilor a fost pripită. „În mod normal curba cu nivelul de infectare trebuia să scadă, iar ea se află în ascensiune. Populația nu este conștientă, uită de măsurile de protecție. Ne mai confruntăm și cu cei care nu vor să creadă în acest virus. Dacă așa va continua, atunci există riscul ca primul val al acestei pandemii să se extindă până la toamnă, când este prognozat cel de-al doilea val și mai vin și răcelile sezoniere.” Totodată, medicul crede că dacă business-ul insistă asupra reluării activității, Biserica putea să mai aștepte nițel. „Ce facem cu Paștele Blajinilor? Ne gândim la cei care sunt aici, pe pământ sau la cei, care cu părere de rău nu sunt lângă noi?”.

„Cadrele medicale nu vor să vorbească. Frica este deja în sânge”

La rândul său, un medic dintr-un spital municipal ne-a spus că în opinia sa relaxările restricțiilor sunt modelate mai degrabă după situația politică, decât după statistici reale. „Nu vreau să fiu clarvăzător, dar nu este exclus ca să fie stabilite noi restricții, pentru că suntem în momentul de vârf”. Doctorul crede că am ajuns la această situație pentru că nu s-a făcut o strategie de testare adecvată. „Timp de două luni trebuia de gestionat adecvat situația – de testat masiv și de reacționat prompt. Autoritățile trebuiau să se pregătească până la declararea stării de urgență. Dar la noi abia peste o lună a început să apară echipamentul necesar”. 

În plus, potrivit medicului, situația trebuia gestionată de medici epidemiologi infecționiști, care știu cum trebuie să se acționeze. „Dar la noi s-au ocupat de aceasta demnitarii, iar șeful statului a sfidat normele de strictețe, umblând țara în lung și lat.” Totodată, potrivit lui, medicii nu vor să vorbească despre situația reală, pentru că se fac presiuni asupra acestora. „În societate mai este adânc înrădăcinat sentimentul de frică, de aceea cadrele medicale nu vor să vorbească. Frica este deja în sânge. În particular, fiecare dintre ei comentează și se revoltă, însă când să se unească și să spună lucrurilor pe nume, ei se dau la o parte.” Potrivit lui, situația se agravează prin faptul că administrațiile instituțiilor medicale susțin  Ministerul Sănătății și partidele de la guvernare.

Fosta ministră a Sănătății: „Aceste două luni de carantină nu și-au atins scopul”

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, crede că starea de urgență de două luni nu și-a atins scopul, iar autoritățile au înregistrat mai multe greșeli fatale, care au dus la eșuarea răspunsului sistemului de sănătate la COVID-19. „Sistemul de sănătate epidemiologic trebuia să testeze masiv și să rupă lanțul transmiterii infecției, astfel încât la începutul lunii mai să ajungem la o scădere a numărului. Ceea ce nu s-a întâmplat”, a spus Ala Nemerenco. Totodată, Nemerenco susține că doctorii, și nu politicienii, trebuiau să vină la emisiuni și să vorbească. „Știți de ce nu voiau medicii să vină la emisiuni? Pentru că ar fi criticat, ar fi spus că trebuie să se facă cutare sau cutare, iar dacă spuneau asta, ar fi reieșit că oficialii asta nu fac și asta înseamnă că își creau probleme.”  

În acest context, Ala Nemerenco a precizat că restricțiile trebuiau relaxate nu ca distanță de timp din momentul anunțări acestora, ci în coordonanță cu indicatorii epidemiologici.  Totodată, în opinia ei, aceste restricții nu mai puteau să continue. „Oamenii au stat în casă două luni. Cum să nu fie relaxate restricțiile? O să iasă lumea cu sapele. Businessul nu a lucrat, instituțiile au fost închise, cum pot să ai pretenții la acești oameni acum? Eu îi înțeleg perfect.” 

În plus, fosta ministră a atenționat că, în urma acestei pandemii, sistemul nostru de sănătate este la pământ. Potrivit ei, după finalizarea acestei perioade, mulți medici o să plece din sistem. „Multe state care s-au confruntat cu COVID vor purcede la fortificarea sistemului de sănătate și vor angaja medici și de peste hotare, în special pe cei care au scris în CV-urile lor că au luptat cu noul coronavirus.”

Într-o postare pe Facebook, fosta ministră a enumerat opt greșeli fatale care au dus la eșuarea răspunsului sistemului de sănătate la COVID-19.

Foto: Ministerul Sănătății, Agora

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.