16:47:44 19.04.2024
Stiri

O nouă ÎNREGISTRARE cu Platon. Acesta ar amenința conducerea unei BĂNCI și demonstrează că nimeni nu-l poate opri: „Eu sunt în legătură cu deputați, MINIȘTRI și ambasadori. Eu controlez situația”

Actualitate 03.06.2020 10:20 Vizualizări3130 Autor: Ziarul National
O nouă ÎNREGISTRARE cu Platon. Acesta ar amenința conducerea unei BĂNCI și demonstrează că nimeni nu-l poate opri: „Eu sunt în legătură cu deputați, MINIȘTRI și ambasadori. Eu controlez situația” tv8.md


Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar fi controlat un întreg imperiu financiar-bancar cu ajutorul amenințărilor, corupției și șantajului, scrie Deschide.md. Sursa citată face trimitere la o nouă înregistrare audio, în care Platon îl amenință pe preşedintele Comitetului de conducere al băncii „Moldova Agroindbank” (MAIB), Serghei Cebotari, spunând că partenerii săi de afaceri vor sări la gâtul oricui, dacă-și vor pierde banii de la MAIB. Mai mult, acesta declară că are la cheremul său deputați, miniștri și chiar ambasadori, motiv pentru care poate controla situația de la MAIB.

Înregistrarea a fost făcută, probabil, la începutul anului 2016, atunci când BNM a blocat aproape 40% din acțiunile MAIB, din cauza că acționarii au activat în mod concertat pentru a impune anumite politici în conducerea băncii. Un pachet mai mic, de 3,53%, a fost anulat pe 7 aprilie 2016 de Comisia Națională a Pieței Financiare. Anume despre soarta acestora îl întreba Platon pe Cebotari, încercând să afle ce planuri de viitor are ultimul, întrucât termenul de expunere spre vânzare a pachetului expira. Astfel, discuția dintre cei doi ar fi avut loc cu puțin timp înainte de 7 aprilie 2016.

Preşedintele Comitetului de Conducere MAIB încearcă să-l convingă pe Platon că acționează strict în limitele legii, dar și că nu are de gând să facă jocul nimănui în situația creată. Totuși, Platon se arată deranjat de faptul că Cebotari s-a adresat cu o scrisoare instituțiilor de resort și a cerut să i se explice modul de vânzare a pachetului de acțiuni de la MAIB. Prin urmare, acesta i-a explicat lui Platon că nu vrea să stea lângă Gacikevici (n.red. ex-președintele BEM, reținut în dosarul furtul miliardului) și că va acționa doar în limitele legii.

Platon insistă și îi spune șefului de la MAIB că se implică într-o istorie „nu foarte bună” și îl avertizează că „mai târziu nimeni nu îl va putea scoate” din această situație.

„Serioja, ascultă, eu am parteneri. Ei m-au chemat. Eu am fost la ei. Azi am revenit. Ei îmi spun lucruri despre care eu nu am știut, asta chiar dacă ei se află foarte departe de R. Moldova. Ei participă cu mine la Agroindbank. Ei au jumătate din acțiuni, iar eu îi reprezint. Sunt oameni foarte serioși. Atât de serioși încât îi cunoaște tot mapamondul. Ei îmi spun: Slava, nu te-ai descurcat. Tu ai probleme sau, mai bine spus, noi avem probleme. Slava, acțiunile noastre vor să le vândă la preț nominal. Ei îmi spun: Slava, noi niciodată nu pierdem banii noștri și noi îi vom recupera de la oricine. Eu mă tem că acești oameni oricum vor obține partea lor și mă tem că tu acum te bagi într-o istorie din care mai târziu nimeni nu te va putea scoate”, i se adresează Platon lui Cebotari.

Cebotari îi răspunde că prima dată aude de la Platon despre „partenerii” cu care ar urma să se întâlnească.
„Da, să dea Domnul să se întâlnească odată. Pentru că eu nu sunt cointeresant să trădez pe cineva sau să fac alte lucruri de acest gen. Eu doar conduc banca în limitele legii, calitativ... Mai departe eu doar pot să cooperez, pentru că eu nu intru în niciun fel de jocuri”, îi răspunde scurt preşedintele Comitetului de Conducere MAIB lui Veaceslav Platon.

Replica celui din urma nu întârzie să apară: „vremurile se schimbă și pe urmă poate fi nu chiar foarte bine”. Cebotari, însă, stă pe poziții, afirmând că pe el îl interesează doar soarta băncii.

„Tu nu înțelegi ce înseamnă ca 43%... banca se clatină. Ne-au închis fereastra ID la Cantemir. Eu am blocate active de 1 miliard. Nu dă Doamne într-o zi vin oamenii în rând să-și ridice depozitele... Asta mă interesează pe mine acum. Restul decideți voi acolo ce faceți. Eu nu intru în jocuri, chiar nu ai înțeles?”, insistă Cebotari.

Chiar și așa, Platon își continuă amenințările:Eu am vorbit cu partenerii. Ei vor da bani cât vor fi necesari pentru a asigura stabilitatea băncii, 100 mln, 500 mln pentru ei nu este o problemă. Important e ca nimeni nimic să nu fure și să nu mintă. Pentru acțiunile acestea ei vor sări la gâtul oricui, nu contează cine este acesta - președintele țării, prim-ministru... ei niciodată nu pierd ceea ce este al lor”.

Preşedintele Comitetului de conducere MAIB îi pasează acțiunile ulterioare lui Platon, distanțându-se de acționari: „Tu trebuie să decizi ce faci mai departe și nu așa ca cu cele 3,53%”.

În continuare, Veaceslav Platon îi răspunde că nu e treaba lui ce va face mai departe, subliniind că situația îi este cunoscută foarte bine, pentru că are la cheremul său deputați și miniștri.

„Prietenul meu, eu voi decide să fac așa cum îmi trebuie mie și cum le trebuie partenerilor mei. Tu nu îți fă griji și nu te amesteca... Crede-mă că ce se întâmplă acum în R. Moldova eu cunosc mai bine decât alții care sunt acolo. Eu am și deputați, și miniștri, și cine este alături de ei, și ambasadori, și alții. Eu controlez deocamdată situația”.

Deschide.MD a publicat alte două înregistrări cu discuțiile lui Veaceslav Platon - una cu Oleg Vlasov, bancherul reținut la Moscova, și alta cu Valeri Miroșnikov - ex-adjunctul Agenției pentru Asigurarea Investițiilor (AAI), cunoscut din depozițiile despre corupția colonelului FSB din departamentul Băncii, subdiviziunea „K”, Kiril Cerkalin.

De asemenea, ieri, notarul Olga Bondarciuc a acuzat, într-o intervenție live, că omul de afaceri controversat Veaceslav Platon, cunoscut ca „raiderul N. 1 din spațiul CSI”, a revenit la metodele sale de presiuni și amenințări. Aceasta vorbește despre cum Platon, prin intermediul persoanei sale de încredere Nicolai Curtoglo, o impune să semneze o declarație falsă în favoarea pușcăriașului.

Și Procurorul General a remarcat, în una dintre înregistrările video de la așa-numitele audieri ale bancherului deținut, „metodele banditești” ale lui Platon. Atunci, „raiderul” explica cum poate fi deposedată Banca Transilvania de acțiunile de la Victoriabank. În aceleași imagini, Veaceslav Platon se lăuda că a deținut peste 20 de bănci în Rusia și Ucraina.

Sursa: Deschide.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md