Anatolie Ghilaș, fostul director al Agenției Relații Funciare și Cadastru, revine la șefia instituției. Afacerile și averea demnitarului

Mariana Colun
03/06/2020
Anatolie Ghilaș. Foto: tribuna.md

Anatolie Ghilaș a fost numit director al Agenției Relații Funciare și Cadastru. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de miercuri a Executivului. Anterior, funcționarul a condus instituția timp de opt ani, din aprilie 2011 până în august 2019, când a fost eliberat de Guvernul Sandu. Demnitarul a fost vizat în mai multe anchete jurnalistice care au scos la iveală averea de milioane și afacerile profitabile, inclusiv cu statul, pe care le are familia lui Anatolie Ghilaș.   

Anatolie Ghilaș a fost anterior membru al Curţii de Conturi. În aprilie 2011 a fost desemnat director general al Agenției Relații Funciare și Cadastru. Centrul de Investigații Jurnalistice scria în ianuarie 2016 că, oficial, el încasează, lunar, un salariu de circa 10.000 de lei. Soția demnitarului are însă afaceri de sute de milioane de lei. Galina Ghilaș este fondatoarea a două firme – Lusmecon S.A., specializată în construcții și care a câștigat licitații de sute de milioane de lei, bani publici, și Mol-Hart SRL, specializată în servicii.

În ultima declarație de avere și interese personale, cea din 2019, Ghilaș indică sumele încasate din afacerea soției: venitul de 600.000 de lei din salariul acesteia, alte 340.000 de lei dividende de la compania Mol-Hart SRL, 120.000 din arenda utilajelor și alte 8.300 de dolari și 7.700 de euro din arenda unei case de locuit. Șeful de la Cadastru mai raportează patru terenuri pentru construcție, dobândite prin donație sau cumpărate în 2005, 2013 și, respectiv, 2015. Acestea au o valoare cadastrală cumulativă de peste 783.000 de lei. Soții Ghilaș mai au în proprietate patru case de locuit impresionante și un garaj. O casă de locuit cu o construcție auxiliară și un garaj a fost obținută printr-un act de donație în 2013. Având o suprafață de 177 de metri pătrați, casa este evaluată la 1,3 milioane de lei. O altă casă de locuit a fost finisată în 2005 și este estimată la 476.000 de lei. A treia casă, cu o suprafață de 72,7 metri pătrați a fost terminată în 2006 și valorează cadastral 287.000 de lei. A patra casă de locuit a fost procurată în octombrie 2015, are 103 metri pătrați și valorează 170.000 de lei. Valoarea de piață a imobilelor soților Ghilaș este însă mult mai mare.

La capitolul bunuri mobile, șeful de la Cadastru raportează două autovehicule de model GAZ, din 1958 și un BMW, dobândit în 2011, toate estimate la 39.000 de lei. Și conturile bancare ale familiei Ghilaș sunt pline. Aceștia au depozite în valoare de 297.000 de lei, 61.000 de dolari și 1.500 de euro. În afară de firmele soției, directorul de la Cadastru mai raportează cota-parte la S.A. Banca Socială.

De-a lungul anilor, compania Lusmecon SA, controlată de familia lui Anatolie Ghilaș, în care soția sa, oficial, deține 33,35% din acțiuni, a încheiat contracte de sute de milioane de lei cu statul, pentru servicii de construcție. Din 2011 până în prezent suma contractelor publice se cifrează la 642,6 milioane de lei. Cele mai multe licitații câștigate de societatea pe acțiuni au fost organizate pentru construcţia sau renovarea drumurilor din Republica Moldova.

De-a lungul timpului, atât Anatolie Ghilaș, cât și soția acestuia au ajuns în vizorul presei. În mai 2014, reporterii de la Jurnal TV au scris despre casele de lux ale directorului de la Cadastru, ce pot fi recunoscute uşor după iniţialele numelui funcţionarului, care se rotesc pe faţade. Atunci jurnaliștii au scris și despre casele din vecinătatea familiei Ghilaș, dintr-un cartier al orășelului Codru, în care locuiesc soacra şi fiica lui Anatolie Ghilaş. Este vorba despre două case care nu erau înregistrate la oficiul cadastral, de parcă nici nu ar exista. În noiembrie 2014, în urma difuzării reportajului despre imobilele șefului de la Cadastru, acesta a fost supus unui control al Comisiei Naționale de Integritate. Cauza a fost însă clasată. 

O altă investigație, semnată de RISE Moldova, relevă că Galina Ghilaș, figurează ca asociat unic într-o altă companie, în afară de primele două raportate. Or, Mol-Hart SRL, firmă în care soția directorului de la Cadastru deține 100%, este, la rândul ei, fondator unic al Grinarid SRL, care are un capital social de peste 1,2 milioane de lei, iar printre activitățile declarate se numără închirierea bunurilor imobiliare proprii. Aceasta, împreună cu Mol-Hart SRL, își au sediul într-o clădire administrativă de pe str. Armenească din Capitală. Jurnaliștii de la RISE au descoperit că Anatolie Ghilaș a evitat să declare și cota de 1,02% (22 500 lei) pe care o deține la Moldova Leasing SRL, firmă care are un capital social de peste 2,2 milioane de lei.

Soția directorului de la Cadastru a fost vizată și în ancheta RISE „Codrii Shorheiului”, potrivit căreia lângă tabăra „Andrieș”, prin hotărâre de Guvern, co-proprietari ai unui lot de 2,4 hectare de pădure au devenit firmele Furșet SRL și Mol-Hart SRL. În schimb au dat statului peste cinci hectare de terenuri agricole. La momentul tranzacției, în iulie 2003, asociat unic al companiei Mol-Hart era Galina Ghilaș, soția șefului de la Cadastru.

Mariana Colun
03/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii