‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum să obții subvenții pentu construcția depozitelor de păstrare a cerealelor

Cum să obții subvenții pentu construcția depozitelor de păstrare a cerealelor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pentru a obține un preț mai bun la cereale, tot mai mulți producători aleg să le păstreze în depozite, în cazul în care dispun deja de unul. Tema depozitelor devine actuală mai ales la sfârșitul campaniei de recoltare. Totuși, sunt și producători care își pregătesc spațiu pentru depozitarea cerealelor din timp și atunci sunt interesați de obținerea subvențiilor.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 455 din 2017, fermierii pot obține suport din partea statului prin politica de subvenționare, pentru compensarea cheltuielilor la procurarea utilajului şi echipamentului tehnologic utilizat în complex sau separat pentru păstrarea, uscarea şi condiţionarea cerealelor, oleaginoaselor, florii soarelui, soiei, etc.

Aceaste compensații pot fi accesate în cadrul Submăsurii 1.6.3. Stimularea investițiilor în prelucrarea, uscarea şi condiţionarea cerealelor, oleaginoaselor, florii soarelui şi a soiei.

Mărimea subvenţiei se calculează sub formă de compensaţie în valoare de 40% din valoarea echipamentelor şi utilajelor instalate la întreprinderile agricole, amplasate în localităţile rurale, pentru prelucrarea primară/finită, uscarea, condiţionarea, depozitarea, păstrarea şi ambalarea cerealelor, oleaginoaselor, inclusiv culturi aromatice, medicinale și eterooleaginoase, florii soarelui şi a soiei, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei per beneficiar.

Perioada de depunere a dosarelor de subvenționare este de la 1 februarie și până la 31 octombrie al fiecărui an în curs de subvenționare.

Conform Anexei 7 al Regulamentului de subvenționare sunt pasibile spre subvenționare urmatoarele utilaje și echipamente:

‹ adv ›

Hale/hambare de depozitare a cerealelor/producţiei agricole:

  • structură metalică (stâlpi metalici, grinzi metalice, contravântuiri, elemente de îmbinare, pane zincate, consumabile pentru fixarea structurii metalice);
  • arhitectură (panouri termoizolante de tip „sandwich”/ţiglă metalică (pereţi şi acoperiş) şi consumabile;
  • panouri transparente cu iluminare naturală;
  • uşi/porţi tehnologice secţionale/culisante, de tip rolete şi consumabile);
  • colector de cereale;
  • utilaj şi echipament de ventilare;
  • instalaţii electrice (tablouri electrice de distribuţie; cabluri de alimentare; pat de cablu cu accesorii; corpuri de iluminat);
  • fundaţie (beton, armătură);
  • staţii de epurare a apelor reziduale;
  • generator electric;
  • utilaj, echipament şi părţi separate ale complexului de echipamente pentru confecţionarea/fabricarea ambalajului (saci de rafie, plastic sau pânză).

Menționăm că, în cadrul submăsurii 1.6.3, în anul 2019 la AIPA au fost depuse 328 de solicitări a sprijinului financiar, în sumă de cca 78,9 milioane de lei, pentru procurarea diverselor utilaje de prelucrare, uscare şi condiţionare a cerealelor, oleaginoaselor, florii soarelui și soia. Din numarul total de cereri recepționate în cadrul submsurii menționate, AIPA a autorizat spre plată 304 dosare în sumă de 65,5 milioane de lei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›