„Căpșuni de acasă”. Ce soluții au găsit producătorii locali pentru a-și vinde fructele pe timp de pandemie

Dulci. Proaspete. De acasă! De câteva săptămâni ne putem înfrupta din căpșunile moldovenești, crescute în aer liber și coapte de razele soarelui. Pe plantațiile autohtone, producătorii și-au suflecat mânecile și muncesc de zor, chiar dacă vânzările le-au scăzut simțitor odată cu închiderea piețelor din capitală, măsură impusă de starea de urgență. Cei mai pragmatici și-au reorientat din timp parteneriatele către rețelele de magazine din capitală, singurele locuri care au fost deschise pe toată durata pandemiei.

Foto: Metro

„Drumul căpșunilor” – de pe plantație, pe rafturile magazinelor

Ion Barancean este unul dintre producătorii locali care și-a dorit să dezvolte o afacere aici, în țară, în satul Tochile Răducani din raionul Leova. Ani la rând, împreună cu părinții săi, a cultivat pe terenurile agricole ale familiei cereale, cartofi, ardei, iar cerințele consumatorului l-au determinat să-și orienteze afacerea și în altă direcție – căpșunile crescute în câmp deschis.

Ion Barancean / Sursa:Metro

Ion BARANCEAN, producător local: „Ideea a venit ca o scânteie, acum trei ani, și am trecut repede la treabă. Am luat material săditor de aici, din Republica Moldova, ne-am documentat temeinic despre condițiile de creștere a căpșunilor, astfel încât să oferim produse locale de calitate superioară, care să se bucure de succes pe piața locală. Actualmente avem o plantație de 2 ha, cele mai dulci și aromate căpșune pe care le-ați gustat vreodată.”

Căpșuni / Sursa:Metro

Cea mai mare provocare pentru producătorul autohton este, bineînțeles, piața de desfacere, în condițiile în care căpșunile sunt fructe sezoniere, de consum la zi. Mai mult, în acest an, pandemia de COVID-19 a dictat regulile pe piață. Odată cu instalarea stării de urgență, supermarketurile au devenit colacul de salvare al producătorilor autohtoni. Ce-i drept, platforma de vânzare vine la pachet și cu norme fitosanitare stricte, pentru ca oamenii să consume doar produse de calitate.

Ion BARANCEAN, producător local: „Noi am apelat la ajutorul METRO, care este un partener important pentru noi, producătorii locali. Odată ce am început să colaborăm, știam că pentru o anumită perioadă vom livra zilnic o anumită cantitate de produse. Marele nostru avantaj din colaborarea cu METRO este siguranța să produsele noastre nu vor sta pe câmp, ci vor fi livrate în stare proaspătă către consumatori. Având asemenea parteneri de încredere, putem să muncim și să investim la fel de mult în calitate, iar certificatele noastre demonstrează proveniența produselor.”

Căpșuni / Sursa:Metro

METRO – peste 50% din produsele alimentare vin de la producătorii și furnizorii locali

Pentru METRO, susținerea producătorilor locali a fost dintotdeauna o prioritate, cu atât mai mult – în contextul actual. Pe lângă faptul că le asigură accesul la piața de desfacere pentru legumele și fructele moldovenești, compania sprijină cu tărie dezvoltarea durabilă a producătorilor din diverse regiuni ale țării, prin parteneriate solide. Peste jumătate din produsele aflate pe rafturile magazinelor METRO sunt de provenință locală. Astfel, consumatorii își pot umple coșul de cumpărături cu fructe și legume de calitate certificată, crescute aproape, proaspete și gustoase.

Sergiu BOTNARU, Șeful Departamentului Achiziții – Produse Alimentare Proaspete, METRO: „Susținerea producătorilor autohtoni face parte din programul nostru de responsabilitate socială corporativă. Peste 50% din produsele alimentare pe care le găsiți pe rafturile noastre sunt de origine locală. Avem stabilite parteneriate de succes, pentru a oferi permanent cumpărătorilor legume și fructe proaspete, de calitate înaltă. Astăzi, mai mult ca niciodată, ei au nevoie de susținerea noastră, iar prin eforturi comune, putem schimba lucrurile spre bine. Rămânem aproape, și îndemnăm publicul larg să consume produsele locale.”

METRO – #RămânemAproape!

METRO este unul din liderii internaţionali în domeniul vânzărilor en-gros, cu un sortiment de produse alimentare și nealimentare care deservește clienți din industria HoReCa și revânzatori. La nivel global, METRO deservește peste 16 milioane de clienți care pot alege să facă cumpărături într-unul dintre magazinele sale de format mare, să comande online și să își colecteze cumpărăturile la magazin sau să le fie livrate. METRO susține competitivitatea întreprinzătorilor cu soluții digitale și contribuie astfel la diversitatea culturală din comerțul cu amănuntul și sectorul ospitalier. Sustenabilitatea este un pilon cheie al afacerii METRO. METRO deține primul loc în indicatorul Sustenabilității Dow Jones, în industria comercializării produselor alimentare. Compania operează în 34 de țări și angajează peste 100.000 de oameni în întreaga lume. În anul financiar 2018/19, compania METRO a înregistrat un volum al vânzărilor de de 27,1 miliarde EUR. În octombrie 2019, METRO AG a semnat un acord de vânzare a pachetului majoritar în METRO China. În septembrie 2018, METRO a inițiat procesul de cesiune a lanțului de retail real Real cu 34.000 de angajați. În Republica Moldova, compania METRO este prezentă din 2004, având trei magazine, cu peste 25000 de articole în fiecare magazine și peste 600 de angajaţi. Pentru mai multe informații, vizitați www.metroag.de , www.metro.md .


// console.log('no ads situation')