Curtea Supremă de Justiție rămâne în continuare fără președinte. Un singur candidat a depus dosarul în concurs

Curtea Supremă de Justiție rămâne în continuare fără președinte, după ce în toamna anului trecut, președintele de atunci al CSJ, Ion Druță, a fost înlăturat din funcție, iar pe numele acestuia a fost inițiată o urmărire penală pentru „îmbogățire ilicită”. Un singur candidat și-a depus dosarul pentru ocuparea funcției vacante, iar în aceste condiții, concursul a fost prelungit, în urma deciziei luate astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii.

„La funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție a fost depusă o singură cerere în termen, de către Liliana Catană. Un alt candidat a depus cererea cu două zile întârziere, menționând că a transmis eronat informația la altă adresă. Astfel, se impune a prelungi termenul pentru concurs”, a menționat membrul CSM Dorel Musteață.

La 25 iunie 2019, președintele de atunci al CSJ, Ion Druță, a fost înlăturat temporar din funcție, alături de președintele Judecătoriei Chișinau, trei vicepreședinți ai instanței, șeful Inspecției Judiciare, Nicolae Clima și Oleg Sternioală, membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor. Însă la 24 iulie, Ion Druță a revenit la șefia CSJ. Decizia a fost luată după ce Curtea de Apel Chișinău a accepatat cererea de chemare în judecată depusă de acesta împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

La 24 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a admis solicitarea procurorului general de atunci, Dumitru Robu, privind retragerea imunității, reținerea și arestarea lui Ion Druță. Acesta este urmărit penal pentru „îmbogățire ilicită”.

În cadrul ședinței de astăzi a CSM s-a decis și prelungirea altor concursuri pentru suplinirea funcțiilor vacante în cadrul unor instituții judiciare, iar în alte cazuri - anunțarea unor concursuri noi, după ce la cele anunțate inițial nu s-a înregistrat niciun candidat.

„La concursul pentru funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău la fel a fost depus un singur dosar în termen.

La funcția de vicepreședinte al Colegiului Civil al CSJ nicio persoană nu a pretins, prin urmare, se impune anunțarea unui nou concurs.

Pentru funcția de vicepreședinte la Judecătoria Chișinău nicio persoană nu a depus în termen dosarul. De asemenea este necesară organizarea unui nou concurs.

La funcția de președinte la Judecătoria Cahul de asemenea nu a depus dosarul nicio persoană.

Pentru funcția de vicepreședinte al CSJ și al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ au depus dosarele două persoane - Bejenaru Iurie și Chișcă-Doneva Tamara - însă la momentul depunerii, niciunul dintre candidați nu avea selecția. La moment, au trecut selecția, însă este necesară prelungirea termenului concursului.

La concursul pentru funcția vacantă de vicepreședinte la Judecătoria Hîncești au depus dosarele două persoane, care de asemenea nu aveau hotărârea Colegiului de selecție. Astfel, este necesară prelungirea concursului.

La concursul de vicepreședinte al Judecătoriei Soroca s-a înregistrat un singur candidat, care nu avea hotărârea Colegiului de selecție. Se impune prelungirea concursului”, a anunțat membrul CSM Dorel Musteață.

Consursul anunțat inițial poate fi prelungit în cazul în care nu au fost depuse cereri de participare sau a fost depusă o singură cerere de participare pentru funcția de președinte sau vicepreședinte al instanței.


Pub