06:53:54 25.04.2024
Stiri

Zece raioane și trei municipii în R. Moldova? Premierul Chicu: „Pentru a fi eficiente, APL trebuie să fie angajatori competitivi”

Actualitate 02.06.2020 19:39 Vizualizări2795 Autor: Ziarul National
Zece raioane și trei municipii în R. Moldova? Premierul Chicu: „Pentru a fi eficiente, APL trebuie să fie angajatori competitivi”


Reducerea numărului de administrații publice locale și sporirea eficienței acestora, inclusiv prin acordarea mai multor atribuții în domeniul administrării finanțelor publice, este scopul reformei administrației publice locale (APL) anunțate recent de către premierul Ion Chicu.

Un comunicat de presă al Guvernului anunță o ședință a prim-ministrului la acest subiect cu echipa German Economic Team (GET).

Sursa precizează că experții GET au oferit drept exemplu proiectul reformei APL elaborat de Ucraina, unde autoritățile își propun să rămână cu 1 200 de primării și 100 de raioane, dar și modelul Saxoniei, cu o populație de circa patru milioane de oameni, împărțită în „10 raioane și trei municipii mari”.

„Eficiența APL va fi apreciată după modul în care gestionează teritoriul pe care-l administrează. Pentru a fi eficiente, APL trebuie să fie angajatori competitivi”, a spus premierul.

Experții German Economic Team ar urma să asiste Guvernul în elaborarea modelului economic al reformei APL și a politicilor conexe.

Menționăm că ideea reformării APL a fost lansată recent pe Facebook de către premierul Ion Chicu.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale, Viorel Furdui, a declarat pentru europalibera.org că o astfel de reformă nu trebuie promovată în grabă și a oferit exemplul reformei din 1998, cu trecerea la județe. Atunci, a spus Furdui, puterea nu s-a gândit că abandonează cetățenii singuri cu nevoile lor, având de parcurs zeci de km pentru un act sau serviciu.

„Oare reforma administrației publice locale se reduce numai la micșorarea numărului de primării? Aici sunt o sumedenie de aspecte: aspectul financiar – cum asigurăm mai departe cu finanțe localitățile acestea, economic, competențe, aspectul social, cultural, istoric. Mai ales vedeți ce se discută după cazul tragic de la Hâncești, problema cu veceuri, cu apeductele etc. Păi există vreo viziune în acest sens? Care e conexiunea acestei reforme cu toate aceste lucruri? În secolul XXI, această regionalizarea este posibilă, doar că trebuie pregătite din timp structurile statului ca să acorde servicii on-line. În plus, pentru a nu admite depopularea localităților rurale, odată cu dispariția unor primării, rezidenților din aceste sate trebuie să li se ofere condiții minime de trai. Așa a procedat Letonia și alte țări”, argumentează Furdui.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md