‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleConstrucția depozitelor frigorifice: Costuri și avantaje

Construcția depozitelor frigorifice: Costuri și avantaje

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Perioada de păstrare a fructelor este influențată atât de tehnologia aplicată în timpul creșterii, momentul recoltării, cât și condițiile create în timpul păstrării acestora. Și dacă prima etapă necesită monitorizare și intervenție permanentă, pentru a asigura păstrarea îndelungată a fructelor după recoltare, este suficientă o investiție făcută inteligent.

Costurile făcute la construcția unui depozit frigorific variază în dependență de mai mulți factori, iar producătorii ar trebui să țină cont de unele particularități atunci când planifică să facă o astfel de investiție.

Tipul fructelor ce urmează a fi păstrate influențează direct costul frigiderului

Potrivit informației prezentate de Compania Comsales Grup SRL, specia ce urmează a fi pusă la păstrare trebuie luată în calcul, astfel:

  • Frigiderele pentru struguri /prune/cireși/caise se construiesc cu înălțimea în cameră de 5-6 m, obligatoriu cu cameră (intermediară) de preracire, posibil fără sală de sortare;
  • Frigidere pentru mere de vară/toamnă se fac cu înălțimea efectivă în camere de 7,4 m și obligatoriu cu sală de sortare încăpătoare pentru manevrarea ușoară a containerelor și ambalarea post păstrare;
  • Frigiderele pentru pomușoare (de ex pentru cătină, zmeură) cu răcire în adânc până la -25°C se construiesc cu înălțimea efectivă de 5-6m, cu folosirea panourilor sandwich mai groase, de la 150 mm până la 200 mm, cu termoizolarea și încălzirea pardoselilor tehnologice.

Un alt factor care poate influența costul este accesibilitatea până la teren și prezența rețelelor inginerești (apa potabilă și menajeră, canalizare, energie electrică etc.).

Costurile făcute la construcția frigiderelor:

  1. Proiectarea

Costul variază de la 3 până la 9 euro/m2 . Aici se iau în calcul necesitățile clientului față de construcție și se adaptează la condițiile terenului și infrastructurii întreprinderii.

Proiectarea este absolut necesară pentru calcularea ofertelor de construcție, executarea în termeni optimi, participarea în programe de finanțare, creditare și subvenționare.

‹ adv ›

2. Construcția fundațiilor, pardoselilor și carcasei din metal – baza unui depozit frigorific

În acest caz, costurile sunt influențate de:

  • poziționarea depozitului față de alte construcții;
  • înclinațiile și denivelările terenului sub construcție;
  • proprietățile fizico-mecanice ale solului;
  • cantitatea de soluri fertile (obligatoriu trebuie evacuate de pe terenul sub construcție);
  • prezența apelor subterane, alunecări de teren.

Podeaua tehnologică, industrială trebuie să corespundă tipului de păstrare și cantității de marfă per 1m2, de asemenea aceasta trebuie sa fie practică în exploatare. În frigiderele pentru fructe se recomandă să fie din beton elicopterizate cu aplicarea toppingului de quartz.

‹ adv ›

Carcasa din metal poate fi executată prin mai multe tehnologii:

  • 1. din profile zincate (ușoară, mai puțin rezistentă la seismicitate,  nu se fabrică în RM);
  • portantă din metal gofrat și profile zincate: mai rezistentă ca prima variantă, mai costisitor la execuție și montaj, se fabrică doar de 1-2 producători locali;
  • clasică din metal negru: este mai grea, dar mai rezistentă datorită grosimii metalului, costuri mai mici la fabricare și montaj, se execută de mai mulți constructori autohtoni (de ex. Comsales Grup SRL);
  • portantă din beton + zidărie (cotileț)- necesită mai mult timp pentru realizare. Lucrările din beton nu sunt eligibile pentru subvenționare.

3. Învelitori din panouri sandwich

Prețul panourilor este influențat de:

  • țara de origine a panourilor;
  • grosimea umpluturii din poliuritan/spumă poliizocianurată sau vată minerală, numărul straturilor. Se consideră mai bună aplicarea a 2 straturi, stratul exterior protejează de la contactul direct a camerei frigorifice cu mediul extern;
  • prezența stratului protector de oxidare;
  • grosimea tablei din metal și profilatura acesteia;
  • culoarea panourilor, culorile deschise sunt mai practice și mai puțin încălzite de razele solare.

Costul construcției per 1m2  de frigider pentru fructe (mere, struguri, prune, cireșe) este de 250-300-320 euro (fără utilaj frigorific).

După ce au fost realizate etapele enumerate anterior, este necesar de ales utliajul frigorific. Potrivit companiei Ecolux, specializată în furnizarea utilajelor frigorifice, costul acestuia depinde de dotările pentru care veți opta și tipul fructelor depozitate.

Utilaje frigorifice

Camera de răcire rapidă – este necesară pentru răcirea fructelor cum ar fi struguri, pomușoare, prune sau cireși.

„Pentru cireși, metoda recomandată de răcire este hidrocooling-ul (răcirea cu apă). Răcirea cu aer nu permite păstrarea tuturor calităților fructelor, însă metoda este relativ mai ieftină”, a explicat Mihail Zagorodnîi, directorul Companiei Ecolux.

Spre exemplu, un sistem hidrocooling cu capacitatea de răcire de 2 tone cireși/oră costă circa 60-70 de mii de euro, iar o cameră de prerăcire circa 24 de mii de euro, inclusiv TVA (în cazul unei calități superioare a acestor utilaje).

Tehnologia actuală utilizată de majoritatea producătorilor din țară la păstrarea strugurilor este una mai sofisticată, presupune tratarea cu sulf. Din acest motiv, panourile sandwich instalate în camerele de păstrare conțin un strat de PVC ce apără metalul de oxidare, iar răcitorul este diferit.

„Pentru fiecare specie sau chiar soi umiditatea și temperatura optimă de păstrare sunt diferite, constituind circa 90-95% și, respectiv, circa 0°C. Pentru a asigura umiditatea necesară este utilizat umidificatorul și utilajul de reglare a temperaturii. Producătorii trebuie să opteze pentru vaporizatoare și schimbătoare de căldură de calitate superioară. Este anume acel caz când nu trebuie să economisească”, a adăugat Mihail Zagorodnîi.

În 3-5 ani de zile diferența de investiții se răscumpără.

Frigidere cu atmosferă controlată

Asigură diminuarea considerabilă a oxigenului, în acest mod reducând transpirația fructelor de măr. În acest mod, se reduce deshidratarea fructelor, astfel, acestea își păstrează calitatea o perioadă mult mai îndelungată de timp.

„Utilajul pentru atmosferă controlată este cu circa 15-20% mai ieftin. În același timp, la construcția frigiderului trebuie de ținut cont de aceste particularități, asigurând o mai bună izolare a pereților. Majoritatea producătorilor ce mizează pe o calitate superioară a fructelor optează pentru frigidere cu atmosferă controlată”.

Într-un final, costurile totale a unul depozit frigorific ar putea fi estimate la circa 400-600 de euro/m2, în dependență de particularitățile enumerate anterior.

Cum puteți reduce din costuri?

Ați putea recupera o parte din cheltuieli datorită proiectelor și suportului diferitor instituții:

  • Proiectul Livada Moldovei (împrumuturi avantajoase la construcția frigiderelor, scutire de taxe, TVA, consultație gratuită) – popular în rândul producătorilor autohtoni;
  • INIȚIATIVE PILOT LEADER-UE, ediția 2020;
  • Subvenții (Submăsura 1.6. Stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare)

Mărimea subvenţiei se calculează sub formă de compensaţie în valoare de 50%, dar nu mai mult de 3,0 mil. lei per beneficiar, cu excepţia grupurilor de producători, pentru care plafonul va constitui 4,5 mil.lei din valoarea echipamentelor, utilajelor instalate şi materialelor de construcţie pentru investiţiile realizate.

*Costurile prezentate în acest articol sunt estimative și pot varia în dependență de compania pentru care optați.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›