‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe la începutul lunii februarie, fermierii au solicitat subvenții în sumă de 234 milioane...

De la începutul lunii februarie, fermierii au solicitat subvenții în sumă de 234 milioane de lei

‹ adv ›
‹ adv ›

De la începutul lunii februarie, Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) a recepţionat 1187 de cereri de subvenţionare din partea agricultorilor în sumă de 234 milioane de lei, aceste date au fost publicate pe site-ul instituţiei.

Cei mai mulţi bani au fost solicitați pentru investiții în tehnică și echipamente agricole (593 cereri în sumă de 77,3 milioane de lei), case de ambalare și refrigeratoare pentru depozitarea fructelor, strugurilor și legumelor (36 cereri în sumă de 27,9 milioane de lei), pentru procesarea şi uscarea cerealelor, oleaginoaselor, inclusiv floarea soarelui şi soia (58 cereri în sumă de 24,14 milioane de lei), precum şi pentru înființarea și/sau modernizarea plantațiilor multianuale (234 cereri în sumă de 159,81 milioane de lei).

Cele mai multe cereri de solicitare a sprijinului financiar au fost depuse de producătorii agricoli din Cahul (83 cereri în sumă de 8,2 mil. lei), Briceni (67 cereri în sumă de 13,17 mil. lei), Edineţ şi Orhei (61 cereri în sumă de 8,2 mil. lei şi 61 cereri în sumă de 15 mil.). Cele mai puţine cereri au fost depuse de agricultorii din municipiul Bălţi (două cereri în sumă de 246 mii lei) şi din raionul Vulcăneşti (şase cereri în sumă de 963 mii lei).

În anul 2020, Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural constituie 1 mlrd. lei ($55 mil.), fiind cu 50 mil. lei mai mult faţă de anul trecut. Mai mult de jumătate din bugetul Fondului (570 mil. lei) a fost transferat pentru plata datoriilor pentru subvenții pentru anul 2019. În acest sens, ținând cont de alte tipuri de susţinere a agriculturii, care, la fel, sunt finanțate din Fond, pentru tipul obișnuit de subvenții rămân circa 200 mil. lei. Potrivit legislaţiei, cererile rămase fără finanțare anul acesta vor fi plătite anul viitor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii