Republica Moldova urmează să semneze Memorandumul de înțelegere cu UE. Chicu: Nu vom renunța la creditul rusesc. Acordul semnat de Guvern este în interesul țării

Republica Moldova urmează să semneze Memorandumul de înțelegere cu UE, în privința celor 100 de milioane de euro, anunță Premierul Ion Chicu. Totodată, susține că nu se va renunța nici la Acordul de împrumut cu Rusia, pentru că „acordul semnat de Guvern este în interesul țării și la condiții convenabile Republicii Moldova”, chiar dacă Curtea Constituțională a declarat anticonstituțional acordul de împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro.

Foto: UNIMEDIA

„Săptămâna trecută am discutat cu Comisia Europeana, în privința condiționalităților pentru asistența macrofinanciară suplimentară, despre acele 100 milioane care UE le oferă RM, sunt 5 blocuri de condiționalități, noi le-am agreat pe toate, suntem gata acum să semnăm și acel memorandum de înțelegere în speranța că UE va aloca acest credit, 2 tranșe, ca și acești ani să vină pentru finanțarea deficitului bugetar”, a mai adăugat Chicu.

Totodată, a declarat că nu se va renunța la creditul rusesc.

„Văd ultimele zile că s-au agitat din nou cei care cică lucrează pentru RM, Parlamentari în primul rând, creditul și acordul semnat de Guvern este în interesul Republicii Moldova la condiții convenabile Republici Moldova, iar iresponsabilii din parlament au adus un prejudiciu enorm, dinamitând acest credit de 4,2 miliarde lei, iar grija lor este să facă ca în RM să fie cât mai rău, pentru că aceasta este cea mai ușoară cale de a distruge acest stat, ori obiectivul lor este de a-i lăsa pe moldoveni fără stat”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a mai adăugat că nu se va renunța la eforturile de a identifica surse suplimentare de finanțare a deficitului de stat.

Magistrații Înaltei Curți au declarat neconstituțional acordul de împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă.


Pub