Ziua copiilor, umbrită de pandemie în acest an. Ce le urează autoritățile celor mici, dar și părinților

Ziua copiilor pare a fi mai tristă ca niciodată, în acest an. Pe lângă pandemia care a ținut în case întreaga națiune, peste două luni, nici timpul de afară nu este de sărbătoare astăzi. Totuși, copiii așteaptă cu nerăbdare această zi, iar părinții își pun creativitatea în funcțiune, pentru a o face deosebită pentru cei mici. Și autoritățile au venit cu mesaje de felicitare, de această dată accentul fiind pus pe faptul că adulții sunt cei care pot și trebuie să protejeze copiii, să le ofere un viitor mai democratic, mai frumos, mai bun.

Foto: timesofisrael.com

„Amintirile din copilărie întotdeauna trezesc în sufletul adulților un sentiment de melancolie și nostalgie. E pentru că vrem cu toții să fim din nou copii. De ce? Deoarece copilăria este o lume aparte, plină de lumină și armonie. Copilăria înseamnă zâmbete, vise împlinite, veselie și joacă, bucurie și visare. Copilăria este un dar. Să aveți mereu sufletul curat, zâmbetul gingaș și viaţa fără griji! Pentru a crește frumos trebuie să citiți și să ascultați povești, poezii, povestiri, să cântați și să dansați, să explorați și să descoperiți, să vă jucați și să învățați, să ascultați și să povestiți. Vă doresc să aveți o copilărie frumoasă alături de părinții și bunicii voștri, alături de frații și surorile voastre. Să creșteți la fel de visători, fericiți și sănătoși precum sunteți. Nu uitați să zâmbiți și să vă bucurați zilnic, pentru că alături de voi suntem noi, părinții și bunicii voștri”, le-a urat copiilor ministrul Educației, Igor Șarov.

Ministrul a adresat un mesaj aparte părinților și bunicilor: „Astăzi, 1 iunie este cel mai bun prilej de a sărbători copilăria şi copiii, de a le oferi iubirea şi aprecierea noastră. Această zi este, de obicei, sărbătorită cu petreceri, la diverse spectacole dedicate copiilor sau cu reuniuni în aer liber ale familiilor. În condițiile determinate de pandemia virusului Covid-19 vă îndemn să aducem zâmbetul pe buzele celor mici, oferindu-le timp, îmbrățișări, zâmbete, multă căldură și atenție! Bucurați-vă de ei, de inocența și frumusețea lor, de clipele fericite alături de ei. Vă mulțumesc pentru grija față de copii, pentru colaborarea frumoasă cu școala, pentru că vă îngrijiți de sănătatea lor fizică, la fel ca și de cea emoțională. Bucurați-vă de prezența lor! Bucurați-vă împreună cu ei!”

Și președintele Igor Dodon a dedicat un mesaj copiilor, dar și adulților: „Tradițional, la întâi iunie, celebrăm cea mai frumoasă sărbătoare din calendarul anului – Ziua internațională a ocrotirii copilului.

Deși îi omagiem pe cei mai mici cetățeni ai Republicii Moldova, mesajul zilei este dedicat maturilor, tuturor celor care au obligația de a asigura protecția și bunele condiții de creștere și afirmare a copiilor. Familia, factorii decidenți, întreaga comunitate poartă responsabilitate în egală măsură pentru „calitatea” generației noi, pentru fericirea zilnică a personalității în devenire. Astfel, instituțiile statului depun eforturi conjugate în vederea creării climatului favorabil pentru dezvoltarea celor circa 670 mii de copii din Republica Moldova, dorința mea sinceră fiind ca cei ce ne calcă pe urme să moștenească o societate pașnică, democratică, promotoare a valorilor general umane și naționale.

Premierul Ion Chicu a remarcat că în acest an, sărbătoarea copiilor este umbrită de pandemie, dar și de timpul posomorât, însă și-a exprimat speranța că va veni timpul când părinții se vor putea plimba fără grijă cu copiii afară: „Felicit copilașii noștri cu această sărbătoare frumoasă. Timpul de afară și epidemia nu ne permit, în acest an, să sărbătorim așa cum ne dorim. Știu că foarte mulți părinți acum suferă din cauza situației pe care o avem afară și nu pot petrece această sărbătoare împreună cu copiii, în locurile publice dar prioritatea noastră este sănătatea copiilor și sunt sigur că vom reveni la timpuri normale, când vom puteam merge cu copiii de mânuță, să sărbătorim”.

Și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că izolarea cauzată de pandemie fost o încercare grea pentru copii și adolescenți. „De Ziua Internațională a Copiilor adresez calde felicitări și urări de multă sănătate, bucurii și viitor senin tuturor copiilor din țara noastră. În anul 2020, totul este altfel pentru voi, dragi copii, inclusiv această nouă vară. Probabil, a fost cea mai așteptată vacanță pe care ați avut-o vreodată. Să o trăiți vesel și să adunați puteri, energie și amintiri frumoase! Mă adresez părinților și buneilor cu un îndemn de a avea grijă sporită de copii pe timp de vacanță. Izolarea la domiciliu, lipsa de interacționare directă cu prietenii, regimul special al procesului educativ - au fost o încercare grea pentru copii și adolescenți, în timpul pandemiei. Acum ca niciodată au nevoie de mai multă înțelegere, empatie, conciliere și dragoste din partea Dumneavoastră. Oferiți-le cu orice ocazie!”, a subliniat Zinaida Greceanîi.


Pub