Protestele din SUA s-au răspândit peste ocean. Sute de manifestanți au cerut justiție pentru Goerge Floyd la Londra, Berlin și Copehnaga

Proteste anti-rasism au izbucnit în mai multe orașe din lume, în semn de solidaritate cu manifestaţiile din SUA legate de moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare de 46 de ani, care a murit asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis săptămâna trecută. Sute de manifestanți s-au adunat în acest weekend la Londra, Berlin și Copenhaga și au cerut justiție în acest caz, scandând „Black lives matter/Viețile negre contează” și „Say his name/Rostiți numele lui”, scrie Huffington Post.

Foto: Hollie Adams/Getty Images

Manifestanții din Londra s-au adunat în Trafalgar Square, unde au îngenuncheat timp de 10 minute în onoarea lui Floyd, apoi s-au îndreptat să protesteze la ambasada SUA din centrul orașului.

Manifestanții au scandat „Fără dreptate nu este pace!” şi „Nu pot să respir!”, referindu-se la cuvintele lui George Floyd care îşi dădea sufletul sub genunchiul unui poliţist alb.

La un moment dat, patru bărbați au urcat peste o stație de autobuz, înainte de a îngenunchea în tăcere și de a-i încuraja pe ceilalți să facă la fel.

Moartea lui George Floyd a provocat reacții și în Germania. Duminică, ziarul Bild a titrat „Acest polițist criminal a dat foc Americii” și a scris despre demonstrațiile din SUA că seamănă cu niște „scene ca dintr-un război civil”.

La Berlin, câteva sute de manifestanți au organizat un miting la ambasada SUA, agitând pancarte pe care scria „Justice for George Floyd/Justiție pentru George Floyd”, „Stop killing us/Încetați să ne mai omorâți” și „Who’s neckst/Cine este următorul”.

O acţiune similară de protest a avut loc duminică şi la Copenhaga, capitala daneză, unde sute de persoane s-au adunat în faţa Ambasadei SUA pentru a protesta împotriva morţii lui George Floyd.

Proteste la Copenhaga / Sursa:Ida Guldbaek Arentsen/Getty Images

În SUA, situația devine tot mai gravă. Protestele s-au răspândit în aproape 40 de orașe și au degenerat în violențe zilele trecute.

Preşedintele american, care a denunţat în mai multe rânduri moartea „tragică” a lui George Floyd, i-a numit pe protestatari „huligani” și a declarat că tulburările ar dezonora memoria sa prin „violenţa” şi prin „vandalismul” lor. „Când jaful începe, încep împuşcăturile”, a reacţionat el într-un mesaj pe Twitter, cenzurat ulterior de gigantul social media.

Potrivit AFP, primarul oraşului Washington, Muriel Bowser a decretat duminică stare de asediu după noi manifestaţii în apropiere de Casa Albă.

Polițistul Derek Chauvin, filmat cu telefonul mobil în timp ce stătea cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, luni, înainte ca bărbatul de 46 de ani să moară, a fost acuzat de omor de gradul trei și omor prin imprudență, a anunțat procurorul comitatului Hennepin, Mike Freeman. Chauvin urmează să apară luni în fața instanței din Minneapolis, scrie BBC.


Pub