O jurnalistă din SUA a orbit la un ochi, după ce un polițist a tras în ea cu gloanțe de cauciuc

O jurnalistă americană și-a pierdut vederea la un ochi după ce a fost lovită de un glonț de cauciuc tras de un polițist în timpul protestelor din Minneapolis, relatează Digi24.ro. În ultimele zile, zeci de jurnaliști americani au fost arestați sau agresați de forțele de ordine, în condițiile în care în 30 de orașe din SUA au fost cuprinse de proteste violente, cauzate de uciderea, de către polițiști, a americanului de culoare George Floyd.

Foto: Captură Twitter/Kamala Harris

Linda Tirado, fotograf freelancer care relata din mijlocul protestelor din Minneapolis a scris, pe Twitter, sâmbătă dimineața, că a fost împușcată în ochiul stâng. Ea mers la spital pentru o intervenție de urgență, dar medicii nu au mai putut să-i redea vederea la ochiul rănit.

Într-o altă postare pe Twitter, publicată de senatoarea democrată Kamala Harris, este prezentat momentul în care un polițist trage în plin, de la mică distanță, în direcția unui alt fotojurnalist, în timpul protestelor din Louisville.

„Absolut oribil. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de astfel de înregistrări video și de relatări oneste despre ce se întâmplă. Acest polițist trebuie tras la răspundere”, a spus politicianul american.

USA Today relatează povestea a zeci de jurnaliști americani agresați de forțele de ordine, în ciuda faptului că ziariștii s-au legitimat.

„Atacurile asupra jurnaliștilor și echipelor de filmare arată o lipsă profundă de respect față de categoriile profesionale care încearcă să-și facă meseria și să documenteze un eveniment crucial. Aceste exerciții de intimidare sunt de neacceptat”, a declarat, conform Mediafax, Carlos Martines de la Serna, directorul Comitetului de Protecție al Jurnaliștilor.

Zilele trecute, un jurnalist CNN a fost arestat de polițiști exact în momentul în care relata în direct protestele din Minneapolis.

Andrea Sahouri, reporter la Des Moines Register, a fost arestată sâmbăta seara de poliție, pentru că nu a reușit să se dea la o parte când forțele de ordine încercau să elibereze zona.

Brenden Hunter, un alt reporter, de la Detroit Free Press, a ajuns la urgenţe după ce a inhalat gaz lacrimogen.

Proteste anti-rasism au izbucnit în mai multe orașe din lume, în semn de solidaritate cu manifestaţiile din SUA legate de moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare de 46 de ani, care a murit asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis săptămâna trecută.


Pub