Procurorii anticorupție insistă pe sechestrarea averilor lui Vlad Plahotniuc din Elveția, Franța și România

Procuratura insistă pe sechestrarea proprietăților de peste hotare ale lui Plahotniuc. Astăzi procurorii anticorupție au depus recurs împotriva hotărârii judecătorului de instrucție prin care cinci din șase demersuri de aplicare a sechestrului pe bunurile lui Vladimir Plahotniuc au fost respinse.

Foto: UNIMEDIA

Acțiunea vine după ce vineri, 29 mai 2020, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana a admis doar unul din cele șase demersuri depuse de procurori, dispunând aplicarea sechestrului pe 10 imobile, și anume, 6 apartamente și 4 încăperi nelocative din Republica Moldova, estimate la circa 33 milioane de lei.

Celelalte cinci demersuri, prin care procurorii solicitau sechestrarea vilelor din Elveția, Franța și România, 5 autoturisme și o barcă (înregistrate în Elveția), precum și 4 autoturisme (înregistrate în Republica Moldova), în valoare de 7,7 milioane de euro au fost respinse.

Procurorii au adus suficiente probe, confirmate documentar de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care demonstrează că, beneficiarul efectiv al proprietăților este învinuitul, chiar dacă toate sunt înregistrate pe numele unor terți.

Potrivit procurorilor, bunurile mobile și imobile ar fi rezultat din banii sustrași din sistemul bancar din republică. Pentru a asigura recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiuni, procurorii insistă pe instituirea sechestrului pe proprietățile acestuia din țară și de peste hotare.

Curtea de Apel Chișinău urmează să fixeze data și ora examinării recursului depus de procurorii anticorupție.

Amintim că la data de 22 mai 2020, judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, în lipsa acestuia, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Calcularea termenului se va face începând cu momentul reținerii fostului lider al PD, care este vizat într-un nou dosar penal, privind frauda bancară.

Anterior, șeful Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo, a anunțat într-un briefing de presă că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, prin intermediul grupului Șor, iar în privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal. Potrivit legii, două din aceste infracțiuni fac parte din categoria celor deosebit de grave, pentru care învinuitul riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 15 ani.

Vladimir Plahotniuc a fost dat în căutare internațională, atât de către organele de drept ale Republicii Moldova, cât și de către cele din Federația Rusă, unde acesta este cercetat pentru trafic de droguri.

Procurorii moldoveni i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare pentru „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.


Pub