Amenzi de până la 10 ori mai mari pentru încălcarea legislației de protecție a mediului. Autoritățile propun majorarea sancțiunilor

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a examinat inițiativa Ministerului Justiției de a modifica Codul Contravențional al Republicii Moldova și propune majorarea amenzilor pentru încălcarea legislației de protecție a mediului.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, MADRM propune majorarea cuantumului existent pentru contravențiile silvice, cu până la 16 mii de lei, iar pentru folosirea neautorizată a terenurilor din fondul forestier și spațiile verzi se propune o amendă de circa 17,5 mii de lei.

În context, ministerul propune majorarea cuantumului sancțiunilor pentru nerespectarea regimului de protecție și folosință a apelor. Astfel, pentru darea în exploatare a întreprinderilor, a imobilelor comunale și de altă natură fără construcţiile și instalațiile care să prevină impurificarea și infectarea apelor sau influenta lor dăunătoare se propune o amendă de până la 15 mii de lei, comparativ cu 1,5 mii lei, în prezent. Același cuantum se propune și pentru spălarea vehiculelor, utilajelor și ambalajelor în apele naturale, în preajma lor și în alte locuri neautorizate.

La capitolul contravențiilor pentru nerespectarea modului de protecție și folosință a subsolului, MADRM propune majorarea cuantumului existent (900 lei) pentru folosirea neautorizată a subsolului, încălcarea cerințelor și regulilor de înhumare (depozitare) în subsol a substanțelor și a deșeurilor nocive sau a apelor uzate, etc., până la 9.000 de lei.

MADRM consideră că, în prezent dinamica creșterii săvârșirii contravențiilor și mărimea/valoarea sancțiunilor contravenționale aplicate pentru nerespectarea legislației de protecție a mediului sunt ineficiente, fapt ce duc la neconștientizarea făptașilor despre efectele negative și ireversibile cauzate mediului.

„Beneficiul material și cel financiar, în cele mai frecvente cazuri, din practică au demonstrat că, acestea acoperă substanțial amenda aplicată contravenientului, iar prejudiciul adus mediului prin acțiunile ilegale, în cele mai multe cazuri, nu poate fi cuantificat în raport cu măsurile ce se impun pentru aducerea în stare inițială”, a subliniat în context, Secretarul de Stat Maxim Popov.


Pub