Maia Sandu, despre propunerea lui Platon: Am primit materiale pe furtul miliardului, le-am expediat Procuraturii Generale. E ciudat să aud de la el că statul a fost distrus

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate spune că scurgerile de imagini de la audierile omului de afaceri Veaceslav Platon nu mai surprind pe nimeni, întrucât „în toate instituțiile publice sunt oameni care lucrează pentru diferiți stăpâni și nu pentru stat”.

Foto: captură

”Procurorul General trebuie să-și facă ordine și să curețe sistemul. Noi am propus o metodă în acest sens, care era evaluarea externă a tuturor procurorilor și judecătorilor. Veaceslav Platon ne-a expediat și nouă materiale pe furtul miliardului, eu nu am de ce să le examinez și le-am expediat la Procuratură. Cel mai ciudat mi se pare să aud de la oameni, care de-a lungul anilor au subminat instituțiile statului, controlând diferiți oameni, și la urmă să aud că statului a fost distrus”, a declarat Maia Sandu, la o emisiune de la Agora.

Pe 12 mai 2020, omul de afaceri, Veaceslav Platon, i-a transmis un mesaj și o propunere liderei PAS, Maia Sandu, chiar din penitenciar - să investigheze personal, ca și lider politic, furtul miliardului, iar dacă acceptă, omul de afaceri se angajează în 24 de ore să-i transmită „direct la oficiu toate materialele”.

Totodată, Procurorul General a anunțat că Platon nu are vreo legătură cu furtul miliardului, iar dosarul acestuia a fost falsificat în totalitate. După această declarație, în spațiul public au fost făcute scurgeri de secvențe video de audierile lui Platon. Din imaginile video apărute se vede că la audieri era prezent și Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, care l-a salutat pe Platon, apoi i-a spus „să fie sincer în depoziții”, dacă dorește cu adevărat ca ancheta să se deruleze corect. Ulterior, în alte secvențe, Platon descria diferite scheme, cu implicarea unor instituții bancare.

Procuratura Generală a anunțat că a inițiat o cauză penală pe faptul „divulgării datelor urmăririi penale” și „amestecul în înfăptuirea urmăririi penale”, după ce în spațiul public au apărut mai multe secvențe video din cadrul audierii lui Veaceslav Platon în dosarul penal preluat de la DIICOT România, în care este vizat Vladimir Plahotniuc.

În paralel, conform Legii cu privire la Procuratură, a fost demarat și un control de serviciu pentru stabilirea circumstanțelor scurgerii în presă a materialelor cu caracter procesual penal, divulgate contrar intereselor urmăririi penale și neconform procedurilor legale.


Pub