Sănătate

Cum să faci sport dacă trebuie să slăbeşti 15 kilograme

”Primesc foarte multe mesaje de la femei care îmi spun că vor să slăbească peste 15 kilograme, dar nu se descurcă cu sportul în niciun fel. Este normal, în primul rând pentru că un adult supraponderal nu este pur şi simplu un om de dimensiuni mai mari. Pe lângă problemele cauzate de dimensiunile corporale mari, obezitatea afectează metabolismul şi în alte feluri – o stare accentuată de oboseală, lipsa rezistenţei la efort, probleme de mobilitate, probleme cu articulaţiile, dar cauzează şi probleme emoţionale şi sociale.

În plus, nimic nu este mai demotivant decât să te simţi comparat cu persoane normopoderale, care par că fac totul mult mai uşor ca tine.

Bariera socială şi cea dată de rezistenţă reprezintă principalele motive pentru care persoanele supraponderale au o complianţă extrem de scăzută cu activitatea fizică şi în general cu programele de slăbire agresive, peste 95% dintre cei care reuşesc la un moment dat să slăbească revenind în 5 ani la o greutate cel puţin egală cu cea de pornire”, explică coach-ul de lifestyle şi nutriţie.

Primii paşi către sport
Cori Grămescu le-a oferit femeilor supraponderale nouă sfaturi esenţiale prin care se pot apuca de sport pentru a scăpa de kilograme în plus şi, totodată, pot învăţa să dezvolte un comportament sănătos faţă de sine.

”Pentru a creşte şansele să reuşeşti să faci mişcare în obezitate, iată câteva sfaturi simple şi foarte practice:

1. URMEAZĂ UN PROGRAM DE ANTRENAMENT CREAT PENTRU PERSOANELE SUPRAPONDERALE

2. Începe cu exerciţii potrivite nivelului tău de rezistenţă şi sesiuni de sport de 20 de minute de antrenament

3. Alege tipuri de mişcare de care te simţi atrasă, care îţi plac.

4. Nu privi sportul ca pe un "credit" pentru mâncare, fă-l pentru că te ajută să te simţi bine şi să fii sănătoasă, nu ca să mănânci.

5. Mergi în medii în care să te simţi confortabil şi în care să nu te compari cu ceilalţi clienţi.

6. Priveşte acest proces ca pe un demers de grijă şi respect faţă de tine, ca pe o modalitate în care înveţi să îţi tratezi propriul corp cu dragoste şi grijă.

7. Fă-ţi un jurnal de exerciţii, te vei bucura să vezi că peste 3 săptămâni poţi face lucruri care azi ţi se păreau imposibile!

8. Fii mândră de tine! Nu trebuie să fie totul perfect, dă-ţi credit pentru fiecare mică realizare şi vei învăţa să te apreciezi din ce în ce mai mult!

9. Tratează-te şi vorbeşte-ţi cu blândeţe. E destulă presiune în jur, nu ai nevoie de mai multă. Aşa că atunci când îţi vorbeşti ţie, în gând, evaluează propriul tău discurs prin filtrul "fiica mea"- "dacă i-ar vorbi cineva aşa fiicei mele, mi s-ar părea potrivit?" şi dacă răspunsul la întrebarea asta e nu, atunci nu ai niciun motiv să îţi adresezi acele cuvinte.

Tratamentul obezităţii se întinde adeseori pe câţiva ani. Este nevoie de o schimbare amplă a discursului intern, a modului în care ne comportăm faţă de noi înşine, a stilului de viaţă şi poate cel mai important este să învăţăm să trasăm limite şi să ne respectăm propriul spaţiu. Este vorba despre a mânca cu respect faţă de propria persoană, despre a ne cultiva noi surse de bucurie în viaţă şi despre a ne acoperi nevoile emoţionale prin mecanisme sănătoase.

Sigur, sportul şi dieta sunt foarte, foarte importante, însă mai important este să atingem un echilibru emoţional şi comportamental care sa ne devină propriu, să ne descoperim pe noi în acest proces.

E un drum spre a ne dezvolta un sine puternic, sănătos, nu prin stigmatizare şi desconsiderare, ci mai ales prin grijă, bunăvoinţă şi bunătate. Aveţi grijă de voi!”, a scris Cori Grămescu pe pagina ei de Facebook. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *