ROMÂNIA

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

În judeţul Iaşi şi-a făcut apariţie un nou prădător – şacalul auriu. Animalul de talie medie şi-a făcut drum în ultimii ani în mai multe regiuni din Moldova unde în urmă cu 20 de ani nu era nicio şansă să poată fi observat.

Acum, un grup de persoane l-au identificat în judeţ şi au realizat prima filmare cu acesta, într-o poiană dintr-o pădure din Iaşi. „Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu specialiştii ieşeni pentru a înţelege importanţa asupra ecosistemului a acestui nou prădător, iar prof.dr. Ion Constantin, specialist în zoologie, spune că semnele nu sunt de bun augur.

Profesorul explică faptul că încălzirea globală şi lipsa altor prădători din pădurile din Moldova au făcut posibilă această apariţie a şacalului auriu.

„Şi-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunării, singura zonă în ţară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani şi în Botoşani, în Vaslui, în Vrancea sau Galaţi. Este o specie invazivă care are o rată a înmulţirii foarte ridicată, iar în Iaşi este o prezenţă inedită: ne aşteptam să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un şacal auriu“, a explicat prof.dr. Ion Constantin.

Specialistul explică faptul că şacalul este o specie care consumă ouăle păsărilor, şopârle, şoareci, iar dacă se înmulţeşte şi se va regăsi în număr mare poate produce daune majore în ceea ce priveşte diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova.

 

Prădătorul său natural este lupul, dar lupul a dispărut din toate pădurile, mai puţin cele de munte, de măcar 50 de ani în judeţul Iaşi şi o parte dintre judeţele împrejurătoare.

„Este ca prezenţa ciorilor la oraş – par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“, a completat prof.dr. Ion Constantin.

Profesorul spune că o răspândire a şacalului auriu poate impune o reducere a numărului de exemplare prin vânătoare. Momentan, însă, specialistul scoate în evidenţă o problemă legislativă: în România, şacalul auriu este o specie protejată, doar în Delta Dunării fiind permisă vânarea acestuia.

Dacă se va răspândi, profesorul Ion Constantin avertizează că poate crea dezechilibre grave în ecosistemele naturale.

„Noi, zoologii, nu îl iubim foarte mult pentru că nu e o specie a noastră, este invazivă. Pentru speciile de plante invazive, spre exemplu, Comisia Europeană reglementează ca ele să fie limitate, dar în orice caz nu este o prezenţă de dorit în habitatele naturale din preajma oraşului. Problema majoră este că vrem să avem o diversitate cât mai mare, ca un ecosistem să poată supravieţui pe termen cât mai lung trebuie să aibă o diversitate mare, iar o astfel de specie invazivă poate afecta celelalte specii care nu au mecanisme de apărare contra sa“, a conchis prof.dr. Ion Constantin.

Imaginile cu şacalul auriu au fost publicate pentru prima dată pe grupul de Facebook „Codrii Iaşilor – cunoaştem, preţuim, păstrăm“, fiind asumate de utilizatorul Ben Brucker. În filmare se pot vedea la un moment dat două exemplare de şacal auriu. 

ziaruldeiasi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *