1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

A medical worker in a protective suit treats a coronavirus patient in an intensive care unit at the Casalpalocco hospital in Rome March 24, 2020. (CNS photo/Guglielmo Mangiapane, Reuters) See COVID-19-HEALTH-RESPONSE March 25, 2020.

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

S-au înregistrat 109 de cazuri noi și alte șapte decese

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost fiind confirmate 109 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, fiind procesate 775 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 8 360 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 16 sunt lucrători medicali: medici – 4, asistenți medicali – 9, personal auxiliar – 3.

Alte 41 persoane au fost tratate. Bilanțul persoanelor vindecate de COVID-19 a ajuns la 4 622.

MSMPS informează despre înregistrarea altor șapte decese provocate de COVID-19. Este vorba despre șase femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 55 și 83 de ani. Astfel, bilanțul deceslor ajunge la 305 persoane.

În cadrul briefingul din această seară, secretarul de Stat, Constantin Rîmiș, accentuat că situația epidemiologică prin infecția COVID-19 rămâne a fi acută și a reiterat importanța măsurilor de protecție în sănătate publică.

„Constatăm că,  reluarea unor activități economice a fost interpretată de populație ca o relaxare. În acest context venim cu un îndemn către cetățeni, anume acum este foarte important să fie respectate și mai strict măsurile de protecție în sănătate publică”.

Există riscul ca exportul de vinuri moldovenești din acest an să fie cel mai mic din ultimii 20 de an

Există riscul ca exportul de vinuri moldovenești din acest an, să fie cel mai mic din ultimii 20 de ani. Și asta deoarece în anul 2020, sectorul viti-vinicol din Republica Moldova intră în a treia criză care se înregistrează în ultimii 15 ani. Conform estimărilor, acestea pot scădea sub 100 de milioane de dolari. Datele sunt prezentate de către experții IDIS Viitorul, într-o notă informativă adresată deputaților din Parlamentul Republicii Moldova.

În nota informativă se spune că sectorul viti-vinicol este ramura cea mai dependentă de export. Peste 85% din producția viti-vinicolă este destinată spre export. Pandemia provocată de noul tip de coronavirus (COVID-19) și carantina impusă de majoritatea partenerilor comerciali ai Moldovei, pun în pericol această ramură. Astfel, cel mai probabil, în 2020, exporturile care țin de această ramură, se vor prăbuși iarăși, până la nivelul anului 1998, sub 100 de milioane de dolari.

Potrivit experților IDIS, criza exporturilor va afecta nu doar vinificatorii, dar și agricultorii, fabricile de sticlă, transportatorii și alte ramuri conexe. Industria vinicolă din Republica Moldova este unica ramură unde întreg ciclul de producție este autohton.

În condițiile create, susțin experții IDIS, Guvernul Moldovei este obligat să întreprindă acțiuni de susținere a sectorului viti-vinicol. Este vorba de amânări de plată a impozitelor și amânări de plată a accizelor pentru vinul distilat. Alte recomandări țin și de unele măsuri financiare, care pot fi întreprinse. Este vorba de reglementări ale BNM, care ar permite amânări de plată a creditelor bancare; subvenții din partea statului la plata dobânzilor bancare și garantarea de către stat a creditelor bancare pentru micii producători.

Experții IDIS Viitorul susțin că pot fi luate și unele măsuri administrative. Este vorba de obligarea, prin lege, a companiilor petroliere să includă în produsele petroliere o cantitate minimă reglementată de BioEtanol. De asemenea, anual ANRE, împreună cu companiile petroliere și vinificatorii, ar trebui să stabilească prețul de achiziție a BioEtanoului și cantitatea achiziționată trimestrial.

Biserica Ortodoxă își rezervă dreptul să se împărtășească în continuare

„Biserica Ortodoxă își rezervă dreptul, ghidându-se de propriile rânduieli și învățături, să se împărtășească în continuare așa cum a făcut-o și până acum, „ca toți să fie una”, se arată într-o circulară a Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Mitropolia Moldovei a precizat că are o obiecție majoră legată de recomandarea Comisiei Naționale de Sănătate Publică privind abținerea de la Sfânta Împărtășanie și amintește doar că subiectul Împărtășaniei este foarte important și existențial pentru Biserică, de aceea „nu poate constitui obiectul unor dezbateri publice și tratat într-o argumentare pur laică”.

„Ea nu poate fi negociată pentru că constituie leacul nemuririi, izvorul luminii, nădejdei și al unirii cu Dumnezeu. Membrii Bisericii cunosc faptul că Împărtășania, este roadă a iubirii și disciplină a libertății, întocmai pentru că înlătură suspiciunea, rezervele și temerile. Discuțiile și opiniile care se vehiculează pe această temă pornesc dintr-o perspectivă diferită și trebuie interpretată într-o abordare duhovnicească”, se mai arată în mesajul Mitropoliei.

La 29 mai Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca, începând cu 5 iunie se permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, însă cu respectare anumitor reguli. Totodată, cetățenilor li se recomanda să se abțină de la ritualul sfintei împărtășaniei.

259 de pacienți sunt în stare gravă. Au fost înregistrate alte trei decese

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că 259 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, iar 26 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, Alți 638 de pacienți sunt în stare de gravitate medie.

Totodată, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați 59 pacienți cu suspecție la COVID-19. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 8 251 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 999 în Transnistria.

Alte 41 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 4 622.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 630 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-383, farmaciști-21, asistenţi medicali-637, felceri-88, personal auxiliar-501 persoane.

Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor 3 decese provocate de COVID-19. Este vorba despre doi bărbați și o femeie, cu vârste cuprise între 62 și 80 de ani.

Deces 296: Bărbat de 62 ani, din Cahul, internat la IMSP SR Cahul, pe data de 30 mai .2020. Comorbidități: boală cardiovasculară, hipertensiune arterială cronică, angină pectorală de efort IC gr. IV.

Deces 297: Femeie de 80 ani, din Cahul, internată la IMSP SR Cahul, pe data de 29 mai 2020. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. III, AVC.

Deces 298: Bărbat de 68 ani, din mun. Chișinău, internat la Spitalul Clinic Republican, pe data de 22 mai.2020. Comorbidități: insuficiență renală cronică, hipertensiune arterială gr. III, angină pectorală de efort CF II.

Procuratura Anticorupție, în carantină. Șase procurori, infectați cu COVID-19

Începând de astăzi și până la finele acestei săptămâni, Oficiul central al Procuraturii Anticorupție va activa într-un regim special, de la distanță. Decizia a fost luată după ce șase procurori din cadrul acestei subdiviziuni au fost diagnosticați cu COVID-19.
Potrivit unui ordin semnat de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în această perioadă va fi asigurată testarea organizată la COVID-19 a tuturor angajaților acestei procuraturi specializate.
În cursul acestei săptămâni, Oficiul central al Procuraturii Anticorupție va examina doar urgențele a căror amânare va fi în măsură să prejudicieze interesele justiției.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.