16:03:46 19.03.2024
Stiri

Bogdan Aurescu: Protejarea și respectarea drepturilor și a viitorului românilor de pretutindeni reprezintă un obiectiv prioritar al MAE

Actualitate 31.05.2020 16:52 Vizualizări672 Autor: Ziarul National
Bogdan Aurescu: Protejarea și respectarea drepturilor și a viitorului românilor de pretutindeni reprezintă un obiectiv prioritar al MAE


Cu ocazia celebrării Zilei Românilor de Pretutindeni pe 31 mai, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat că în această perioadă, când distanțele s-au dovedit mult mai greu de parcurs, legăturile cu românii de pretutindeni s-au dovedit mai strânse.

Bogdan Aurescu a subliniat importanța consolidării relației cu comunitățile de români pe ”baza experiențelor care au întărit încrederea noastră reciprocă. Subliniez, o dată în plus, importanța menținerii și dezvoltării legăturilor cu românii din afara granițelor, care contribuie constant, fiecare în parte, dar mai ales împreună, la promovarea României și a limbii române, precum și a valorilor noastre culturale.”

Potrivit ministrului, în acest an, ”prioritățile au impus soluții imediate pentru situații limită sau delicate și au făcut mai dificile activități pe care le consideram normale în condiții obișnuite.”

”Ziua Românilor de Pretutindeni reprezintă o sărbătoare și este cu atât mai important să o celebrăm când legăturile de suflet rămân puntea cu cei dragi și o reconfirmare a valorilor și identității care ne leagă oriunde ne-am găsi”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, protejarea și respectarea drepturilor, intereselor, a demnității și a viitorului românilor de pretutindeni reprezintă un obiectiv prioritar al Ministerului Afacerilor Externe, potrivit mesajului MAE.

În contextul special din acest an, impus de pandemia de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe s-a concentrat în mod deosebit pe asigurarea drepturilor și sprijinirea românilor din străinătate, atât cei care sunt rezidenți în alte state, cât și cei care au fost surprinși acolo temporar din rațiuni personale, medicale, pentru studii sau la muncă în afara țării.

”Misiunea cea mai importantă, dincolo de continuitatea serviciilor, a fost oferirea de asistență consulară și facilitarea repatrierii pentru cei în situații deosebite, respectiv informarea constantă a acestora asupra măsurilor adoptate de celelalte state, inclusiv din perspectiva riscurilor și a dificultăților pe care deplasările în străinătate le implică. A fost dificil și am învățat cu toții din aceasta criză. Este motivul pentru care pot să spun că MAE este astăzi cu mai multe lecții învățate pe acest palier atât de important pentru români și comunitățile românești de pretutindeni”, explică Bogdan Aurescu.

„Am acționat atât instituțional, împreună cu alte ministere, cât și în strânsă cooperare cu celelalte state membre ale Uniunii Europene și cu Aliații noștri din NATO, în spiritul responsabilității și al solidarității, pentru a găsi soluții la provocările nemaiîntâlnite generate de pandemia de COVID-19”, a conchis ministrul în mesajul său.

În urmă cu zece luni, un raport de activitate al Ministerului Românilor de Pretudindeni a prezentat cifrele comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României, potrivit cărora, numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ 9.700.000. Numărul exact al românilor de pretutindeni este, însă, greu de estimat întrucât mulți dintre aceștia nu își stabilesc domiciliul legal în țara-gazdă.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md