Sunteţi pro sau contra? Se discută introducerea autoservirii în benzinăriile din Moldova

În Republica Moldova s-ar putea introduce în viitorul apropiat autoservirea în staţiile de alimentare cu combustibili. Ideea a fost discutată acum câteva ore într-o şedinţă prezidată de Ministrul Economiei și Infrastructurii, unde s-a analizat posibilitatea implementării conceptului.

La ședință au participat membrii Asociației Investitorilor Străini (FIA), reprezentanții Agenției pentru Supraveghere Tehnică, a companiilor petroliere din Republica Moldova și specialiști din cadrul ministerului.

FOTO: autoblog.md

Deși autorii conceptului afirmă că autoservirea este o practică obișnuită în multe țări cu multe beneficii, specialiștii din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și-au expus opiniile, atenționând totodată asupra unor riscuri de securitate la benzinării.

Printre acestea a fost enunțat riscul ca sistemul să fie acceptat doar pentru produsele petroliere principale, aprovizionarea automobilelor cu gaze lichefiate sau comprimate prin sistemul autoservire necesitând prezența obligatorie a unui operator care are instruire și calificare specială.

De asemenea, nu toate stațiile de alimentare a automobilelor cu combustibili sunt proiectate pentru a da posibilitatea clientului să alimenteze personal automobilul, astfel trecerea la sistemul de autoservire necesitând suplimentar dotarea cu sisteme de securitate, care să excludă orice risc de incidente.

Potrivit ministrului Economiei Sergiu Railean, importanța monitorizării acțiunilor clientului din partea operatorului stației nu ar trebui exclusă, fiind totuși necesară implementarea treptată a prevederilor de autoservire “sub supravegherea operatorului”.

“Consider oportună efectuarea unei analize a modului în care ar putea fi realizate aceste propuneri în țara noastră, ținând cont de practicile de utilizare a sistemelor de autoservire în alte țări. De asemenea este de menționat și faptul că stațiile PECO sunt incluse în categoria obiectelor industriale periculoase”, a adăugat la final ministrul Railean.

Conform Hotărârii Guvernului din 2002, alimentarea automobilelor şi altor mijloace de transport la coloanele de distribuţie a produselor petroliere şi uleiurilor se efectuează de către operatorul staţiei ori de către şofer, în mod independent, sub supravegherea operatorului.

De asemenea, conform prevederilor Legii privind securitatea industrială, stațiile de alimentare a automobilelor cu combustibili se atribuie la categoria obiectelor industriale periculoase, astfel agentul economic, care desfășoară activități în domeniul securităţii industriale, este obligat să întreprindă măsuri de localizare şi lichidare a efectelor produse de avarie la obiectul industrial periculos, să asigure exploatarea în siguranţă a instalațiilor tehnice şi a sistemelor tehnologice la obiectele industriale periculoase etc.

Care a fost concluzia generală a şedinţei şi când ar putea fi introdus sistemul de autoservire nu s-a menţionat deocamdată.

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

https://autoblog.md/foto-originea-termenului-peco-istoria-benzinariilor-comuniste-disparute-dupa-anii-90/

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/