Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT

Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au lăsat bătuți și au decis să fie alături de fanii deserturilor tradiționale. Echipa Klumea a creat 20 de rețete video cu deserturi tradiționale pe care le postează în fiecare oră.

În continuare, îți arăt cinci rețete pe care mi le-am salvat și planific să le gătesc.

PE LUNG

În anul 2020 era să fie a opta ediție a festivalului Mai Dulce. Un eveniment pe care l-am conceput pentru a aduce un tribut tradițiilor noastre culinare, pentru a contribui la salvarea patrimoniului nostru gastromonic. Dar anul acesta vom depăna amintiri”, povestea Nata Albot săptămâna aceasta pe pagina de facebook a Klumea.

1. Alivancă cu merișoare

Pentru a găti alivancă, vei avea nevoie de mălai, unt topit, zahăr, sare, făină de grâu, brânză de vaci, smântână și ouă.

https://www.facebook.com/klumeaevents/videos/589435701956673/

2. Plăcinte ca la sud

Pentru a face plăcinte ca la sud, vei avea nevoie de mai multă îndemânare.

https://www.facebook.com/klumeaevents/videos/3111577508889816/

3. Învârtită cu sfeclă de zahăr

Învârtita cu sfeclă de zahăr este un desert tradițional pentru nordul Moldovei. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente: făină, drojdie, apă, sare, oțet, zahăr, ouă și pentru umplutură: sfeclă de zahăr, miez de nucă sau vișină.

https://www.facebook.com/574172232622494/videos/250069072892859/

4. Babă neagră ca la nord

Și acest desert este caracteristic regiunii de nord a Moldovei. De când s-a redeschis în Chișinău localul 513, se zvonește că aici poate fi gustată cea mai bună Babă neagră din oraș. Cea care o vrăjește zilnic se numește Victoria Vasilache, iar Klumea a rugat-o să împartă rețeta.

https://www.facebook.com/klumeaevents/videos/565304820855884/

5. Vărzări coapte pe frunze de hrean

Patisera Marina Luca a decis să se împartă cu rețeta de vărzări coapte pe frunze de hrean pe care le-a gustat prima dată la bunica ei din satul Horodiște. Ceea face speciale aceste plăcinte sunt frunzele de hrean. Te-ai încumeta să gătești așa ceva?

https://www.facebook.com/klumeaevents/videos/3043876452325497/

Alte rețete găsiți pe pagina de Facebook a Klumea.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.