Se bate alarma! Râurile sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate

PE SCURT

Râurile noastre sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate care sunt deversate în râurile noastre și care poluează apele de suprafață și apele freatice.

Despre această stare alarmantă a resurselor de apă de suprafață atenționează Centrul Național de Mediu.

Nivelul de poluare și degradare a râurilor interne este atât de mare, încât riscăm să provocăm daune ireversibile mediului ambiant, care la rândul său pune în pericol viața omului.

Iar dovadă este decesul unei persoane în anul 2019 după ce a consumat apă poluată din râul Tigheci.

PE LUNG

Centrul Național de Mediu arată, prin intermediul unui reportaj video, gunoaiele din râurile noastre și cum acestea sunt poluate.

Calitatea apei în Republica Moldova suferă din lipsa stațiilor de epurare în orașele și satele noastre și în sectorul de afaceri.

Reportajul aduce pe ecran cele mai actuale imagini din zonele poluate din Moldova, consultă o serie specialiști în domeniul protecției mediului, printre care Directorul Adjunct al Agenției Apele Moldovei”, Șefa Laboratorului de referință de mediu al Agenției de Mediu, Ex-Secretara de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Președinta Centrului Național de Mediu. Reportajul, de asemenea, comunică despre rolul Inițiativei Apă a Uniunii Europene în Republica Moldova, care vine să contribuie la procesul pe care țara noastră trebuie să-l parcurgă pentru îmbunătățirea stării resurselor acvatice.

 Acest reportaj descrie atât problemele, cât și soluțiile pe care trebuie să le întreprindem pentru a redresa situația. Timp de mai mulți ani, organizația a atenționat despre pericolele poluării apelor, însă de această dată âși dorește în mod special să accentueze faptul că degradarea apei din râuri și lacuri atinge cote extrem de înalte. Nivelul de poluare și degradare a râurilor interne este atât de mare, încât riscăm să provocăm daune ireversibile mediului ambiant, care la rândul său pune în pericol viața omului.

Reportajul este realizat cu suportul Inițiativei Apă a Uniunii Europene, a fost filmat timp de 2 luni, perioadă în care echipa de filmare s-a deplasat în teritoriu și a documentat starea câtorva râuri din Moldova, e vorba de râul Nistru, Bâc, Tigheci și Răut.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.