Arta născută din pandemie

Pandemia nu doar ne-a închis în case, ne-a ținut departe de prieteni și de cei dragi, dar și a creat rezerve de timp liber pentru unii. Astfel, criza a servit și drept sursă de inspirație mai mulți fotografi, artiști și oameni care au descoperit o nouă față a acestei perioade. Iată câteva proiecte pe care le-am descoperit și am decis să le împărțim cu tine. 

Cu toții știm că chiar de la înregistrarea primelor cazuri de COVID-19 cei mai solicitați au ajuns să fie medicii, care nu aveau timp de răgaz, nici măcar să meargă acasă sau să-și mănânce liniștiți prânzul. Măștile, costumele de protecție cu care s-au echipat pentru a putea lupta mai mult cu acest virus, i-au sufocat, obosit și lăsat urme pe chipurile lor. Anume de la această idee a pornit și proiectul „Fețele celor din prima linie”, a fotografului italian Alberto Giuliani. „Acești medici și asistenți medicali lucrau câte 12 ore fără întrerupere. Erau atât de storși de orice energie încât, atunci când ieșeau din spitale, aveau impresia că au nimerit într-o altă lume cuprinsă de liniște”, spune fotograful. 

Ce faci când pandemia te-a despărțit de persoana dragă pentru mai multe luni, în care o poți vedea doar pe ecranul telefonului sau al laptopului? Poate creezi un proiect artistic despre întâlnirile anulate de COVID-19 și proiectezi pe pereți chipul persoanei apropiate? Cel puțin asta a făcut ilustratorul Karman Verdi.

Dar ce fac cei care într-o zi, brusc, s-au trezit că trebuie să închidă ușile atelierului de confecționare a încălțămintei, restaurantelor, frizeriilor, cluburilor sportive, cofetării etc? Fotograful american Benny Migliorino a căutat chipuri și istorii ascunse de măștile de protecție „Măștile de față”. „90 la sută din afacerile din satul Patchogue, New York – unde locuiesc și lucrez – au fost închise. Am vrut să surprind pe proprietarii acestor afaceri în mediul lor”, povestește tânărul. 

Restricțiile și obligația de a sta în casă le-a inspirat și pe două artiste, Jolanta Nowaczyk și Ekaterina Muromsteva, care au găsit o modalitate mai specială de a-și expune lucrările și de a vorbi despre problema operei de artă în timpul pandemiei. La scurt timp după ce Croația a introdus blocarea, Muromsteva a deschis o „Galerie la balcon” în apartamentul închiriat, cu expoziții care se schimbă în fiecare săptămână. „A fost reacția la situația care ți-a blocat orice acces către public”, spune Muromsteva, scrie BalkanInsight. Astfel, la galeria expozițională, adică la balcon, au fost prezentate proiectele artistice precum: Cum să devii invizibil, uniformele de carantină și Portretele câinilor care se plimbă cu stăpânii lor etc. De asemenea, fetele au lansat și un proiect „Când rămâi fără foi pentru pictură, nu uita că ai toaleta”, unde au pictat pe hârtie igienică. 

Deși muzeele și teatrele din întreaga lume au stins luminile și zăvorât ușile, acestea ți-au oferit posibilitatea să faci tururi virtuale și gratuite prin ele. 

Un așa numit muzeu virtual „Muzeul de Artă Covid” a fost lansat de către un grup de tineri din Spania. „Mulți artiști vizuali aleg Instagram ca platformă pentru a-și împărtăși arta și ne-am gândit de ce să nu creăm o platformă unică care ar pune la un loc toate aceste lucrări”, spun inițiatorii. Astfel, în fiecare zi, ei se întâlnesc prin WhatsApp pentru a selecta imagini transmise de artiști din întreaga lume. Timp de o lună, proiectul a reușit să adune peste 65.000 de urmăritori pe Instagram.

În Olanda, un alt proiect își propune să pună arta pe internet și pe pereții oamenilor. În martie, doi graficieni, Max Lennarts și Menno de Bruijn, au creat Stay-Sane-Stay-Safe.com la sugestia prietenului lor care este asistent medical la un spital. „El a întrebat dacă avem un poster frumos pe care îl putem trimite cu un mesaj care să inspire în această perioadă mai dificilă”, spune Bruijn. Atunci s-au gândit să creeze un site pe care să posteze o serie de postere cu mesaje de încurajare a angajaților din sistemul medical, cât și să-i îndemne, într-o formă mai inovatoare, pe oameni să stea acasă, pentru a nu permite răspândirea virusului. Drept urmare, artiștii din 81 de țări au trimis peste 1.500 de postere și astfel, proiectul a prins culoare. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.