(foto, video) „Vinul nu se bea, vinul se savurează.” Svetlana Matvievici promovează cultura și filosofia vinului pe TikTok

1

Vinul este una dintre cele mai apreciate licori. Atunci când începi să te familiarizezi cu consumul rațional de alb, rosé sau roșu, distingi fiecare notă din aromă și predominanța din gust. Vinul merită să fie descoperit și apreciat, iar pentru a-l înțelege, Svetlana Matvievici, o tânără din Moldova, autoarea blogului orheianca.eu, le vine în ajutor tinerilor cu o serie de videouri educative.

Svetlana a făcut cunoștință cu lumea vinurilor în toamna anului 2014, în cadrul infotrip-ului „Drumul Vinului”. „Atunci când am «aterizat» pe Planeta Vinului, nu cunoșteam aproape nimic despre cultura vinului. Iar după o săptămână de vizite la vinării și degustări zilnice, mi s-a trezit dorința de a cunoaște tot mai multe despre vinuri și de a le transmite mai departe.”

#ViNspirăTE a început cu un cont pe TikTok

În șase ani de blogging, tânăra a participat la nenumărate degustări și evenimente #Winefriendly, a cunoscut vinificatori și alți oameni pasionați de vin, a fost bloggeră oficială la Vernisajele Vinului și a organizat, la rândul său, degustări pentru femei. „În 2018, mi-am luat și diploma de somelier, ceea ce-mi oferă dreptul și obligația să educ consumatorul de vin. Ideea de a crea conținut educativ despre vinuri pentru cei neinițiați cred că a apărut anume la primele degustări organizate de mine, unde încercam să inițiez femeile în arta vinului. Anume mesajele simple, pe înțelesul tuturor, au prins cel mai bine.”

De curând, tânăra a lansat #ViNspirăTE, o rubrică de promovare a culturii vinului. „Mi-am făcut cont pe TikTok și am zis că e timpul pentru o schimbare. Textul să rămână mai mult pe Facebook, iar pentru a ajunge la generația tânără, trebuie să le vorbesc pe «limba» lor, adică prin conținut video. Pe mine izolarea m-a prins la Orhei și am încercat să profit la maximum de timpul liber. Într-o zi, pur și simplu am zis că e timpul să trec de la vorbe la fapte, de la idei la proiecte. Îi sunt recunoscătoare vinăriei de lângă casa mea, care m-a susținut și a crezut în această idee. Primele filmulețe au fost filmate din doar două duble fiecare. M-a ajutat un bun prieten, căruia îi mulțumesc, Yevhen Karuzo.”

„Cum se ține corect un pahar de vin? Dar cât trebuie de turnat?”

Svetlana a început prin a explica cele mai simple reguli. „«Cum se ține corect un pahar cu vin?», «Cât vin se toarnă într-un pahar?» – întrebări aparent banale pentru cei cunoscători, dar atât de utile pentru amatori și neinițiați. Felul cum ținem paharul poate transmite celor din jur la ce nivel de cunoaștere a vinului suntem. Chiar mă deranjează când văd pahare ținute de cupă și încerc de fiecare dată să vin subtil cu recomandarea de a ține paharul.”

@orheianca.euSus paharul ?de picior ?! ##winelover ##wine ##winehacks♬ sunet original – orheianca.eu

@orheianca.eu##ViNspirăTE ?Cât vin se toarnă în pahar? ##winelover ##winetime ##chateauvartely ##wine ##wineofmoldova♬ Bine Indispus – The Motans

Tânăra ne spune că urmează filmulețe despre dopuri, despre modalități de deschidere a sticlelor, temperatura de servire, reguli de păstrare a vinului, diferențele dintre vinurile seci, demiseci, demidulci, asocierea cu mâncarea etc., iar în prezent este la etapa colectării întrebărilor de la urmăritori.

Rubrica Svetlanei este dedicată tuturor amatorilor de vin și celor care doresc să cunoască mai multe despre cultura consumului vinului. „Promovez cultura consumului moderat și respectul față de vin, creștem o generație asumată și conștientă de efectele abuzului de alcool.
Mi-am propus să fiu cât mai aproape de cei neinițiați, să vin cu un limbaj simplu, fraze scurte, cadre video animate, mesaje ușor de memorizat, tocmai pentru a-i încuraja și a le trezi interesul față de cultura vinului, iar atunci când vor avea ocazia să întâlnească experți și cunoscători, să înțeleagă măcar jumătate din limbajul lor și să nu se simtă jenant atunci când rotesc paharul.”

„Mi-aș dori oamenii să respecte și să aprecieze filosofia vinului”

„Știu că s-au mai făcut și se fac proiecte de educare a consumatorului de vinuri, nu inventez eu roata, doar vin cu o nouă formă a mesajului, adaptată noii generații care «își pierde vremea» pe TikTok și Instagram. Planific să organizez mai multe degustări atât în Moldova, cât și în România, concursuri cu premii, dar și alte surprize.”

Svetlana este convinsă că vinul nu se bea, ci se savurează. Tânăra își dorește să inspire lumea să consume vin de calitate în cantități moderate și astfel să contribuim la susținerea culturii vinului. „Așa cum asiaticii au cultura ceaiului, mi-aș dori ca și noi să avem cultura vinului, unde în fiecare casă vei găsi pahare potrivite, vin păstrat corespunzător rigorilor și oameni care respectă și apreciază filosofia vinului.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente