14:47:28 16.04.2024
Stiri

ARGUMENTELE CNA privind necesitatea ANULĂRII contractului de concesionare a Aeroportului. Ce făcea, de fapt, investitorul, în loc să modernizeze AIC

Politică 25.08.2015 18:53 Vizualizări2029 Autor: Raisa Lozinschi
ARGUMENTELE CNA privind necesitatea ANULĂRII contractului de concesionare a Aeroportului. Ce făcea, de fapt, investitorul, în loc să modernizeze AIC


Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Viorel Chetararu, i-a trimis, pe 24 august curent, o notă informativă premierului Valeriu Streleț, căruia îi aduce la cunoștință rezultatele verificării legalității concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Totodată, CNA a verificat și cum respectă SRL „Avia Invest” contractul de concesiune.

Potrivit lui Chetraru, atunci când Guvernul a decis concesionarea Aeroportului, pe 30 mai 2013, lipseau avizele de la mai multe ministere, printre care cel al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, al Afacerilor Interne, Serviciului de Securitate etc.

După ce fostul premier, Chiril Gaburici, a dat indicații, în mai 2015, să fie verificat dacă acest concesionar - SRL „Avia Invest” – respectă contractul, CNA a stabilit că acesta încalcă mai multe prevederi din acest document.

Ulterior, și revizorii Inspecției Financiare au stabilit că „Avia Invest” nu a făcut investiții în dezvoltarea Aeroportului, dar în schimb a cheltuit 430 de milioane de lei obținute din activitatea aeroportuară. Mai mult, SRL „Avia Invest” a avut mai multe tranzacții cu întreprinderi ale grupului Șor, care nu au nicio treabă cu serviciile aeroportuare, cum ar fi donarea a 9,3 milioane de lei pentru Clubul de fotbal „Milsami”, împrumuturi pentru „Dufremol”, „Aviaconsulting” etc.

CNA a dispus, printre altele, Băncii Naționale a Moldovei să efectueze controale la Banca de Economii, Banca Socială, Unibank și Moldincombank pentru a stabili fluxurile financiare ale grupului Șor, legalitatea acestor tranzacții etc.

La final, Centrul Național Anticorupție recomandă anularea taxei de 9 euro prercepută „ilegal” pentru modernizare de la fiecare pasager la plecare și inițierea procedurii de anulare a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Motivul invocat de CNA este că acest contract a fost semnat între Agenția Proprietăți Publice și SRL Avia Invest” și nu cu SA „Aeroportul din Habarovsk” și SA „Kolomensky Zavod”, care au fost desemnate câștigătoarele acestei licitații.

Raportul integral al CNA îl puteți vedea AICI.

Amintim că, ieri, premierul Valeriu Streleț a anunțat că a fost creată o comisie care va investiga legalitatea concesionării Aeroportului, iar contractul ar putea fi revizuit. De cealaltă parte, reprezentanții „Avia Invest” au declarat că aceasta respectă condițiile contractului de concesionare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md