Dodon, despre acuzațiile că noul președinte interimar al CSM ar fi omul său: Când Consiliul era condus de oamenii lui Plahotniuc, era tot „ciotka”

Igor Dodon neagă acuzațiile precum că prin modificările votate de Parlament la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii s-a urmărit readucerea judecătorului Anatolie Pahopol în CSM și că acesta ar fi controlat sau influențat de PSRM.

„Opoziția spune multe, nu știu cine este domnul Pahopol, în CSM până nu demult opoziția de dreapta bătea din palme că totul este bine. Când CMS era condus de oamenii lui Plahotniuc, la voi era tot „ciotka”, dar acum când sunt 4-5 oameni independenți, care nu merg și dau raportul pe la voi pe la partide și pe la ambasade, nu vă place”, a spus Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

„Eu nu mă implic în justiție, nici în activitatea Procurorului General. Să vă amintesc ce era până în iunie anul trecut? Judecătorii nu luau nicio decizie până nu veneau de la „ofis” de la PD, de pe Armeană și nu dădea indicații. S-a ajuns ca și în cazul divorțurilor, deciziile cui să dea mașina sau casa le luau oamenii lui Plahotniuc. Dar ce era cu Procuratura? Câți dintre oamenii de afaceri se temeau să vorbească la telefon sau se apropiau de ei oamenii lui Plahotniuc, tot felul de țuțici și alții, care spuneau: acest business la tine e bunișor, cât costă? Și dacă oamenii de afaceri spuneau că nu îi interesează, apărea câte un dosar deschis de oamenii lui Morari sau Chitoroagă și îi puneau la răcoare pe 4-5 luni, ca să se gîndească, până scriau business-ul pe cutare. Unii au uitat”, a menționat Dodon.

Anterior, deputatul PAS Sergiu Litvinenco declara că „Igor Dodon a preluat controlul asupra Consiliului Superior al Magistraturii, drept umare a unei legi votate de Parlament, la inițiativa lui Vasile Bolea, prin care judecătorul Anatolie Pahopol de la Curtea de Apel Chișinău devine membru și totodată președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii”

Proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a fost aprobat de deputați, în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din 21 mai curent.

„Luând în considerare că CSM activează într-o componență redusă, se propune ca pe perioada vacanței funcției de membru CSM din rândul judecătorilor, acestea să fie suplinite de judecătorii supleanți, până nu vor fi aleși membrii de bază. De asemenea se propune concretizarea cum se determină majoritatea în cadrul CSM. Se propune ca această majoritate să fie determinată conform prevederilor Codului Administrativ”, se menționează în proiectul de lege.

La 26 mai, judecătorul Anatolie Pahopol, de la Curtea de Apel Chișinău, a fost detașat membru supleant al CSM și a preluat funcția de președinte interimar al Consiliului.


Pub