(video) Șeful ANSP, nemulțumit de cei „care se dau cu părerea prin studiouri”: „Să spună care sunt greșelile și ce argumente au că statisticile ar fi false?”

Șeful ANSP „a făcut o invitație oficială”, astăzi în cadrul conferinței de presă a ministerului Sănătății, tuturor celor care „se dau cu părerea prin studiouri”, pentru a se alătura echipei care gestionează situația pandemică din țară. Nicolae Furtuna le-a solicitat să vină și să prezinte erorile, însoțite de argumente, dar și să propună noi soluții. Declarația a fost făcută după ce Ruxandra Glavan, ex-ministră a sănătății în Guvernul condus de Pavel Filip și Ala Nemerenco, ex-ministră a sănătății în guvernul Maiei Sandu ar fi declarat că datele prezentate cetățenilor ar fi false și afirmau că autoritățile au greșit atunci când au decis doar testarea cetățenilor care aveau simptome

Foto: zdg.md

„Vreau să fac o invitație oficială pentru cei care se dau cu părerea din studio, să vină aici în echipă. Dimineața la 7:30, inclusiv în zilele de weekend, noi ne convocăm, și dacă epidemiologii cu stagiu, virusologi și specialiștii din sănătate publică greșesc noi suntem de acord să acceptăm, să luăm în calcul erorile, să ni se arate. Eu sunt curios să văd aceste greșeli și să văd argumentele că ele sunt erori și precum că statisticile sunt false și se ascund. Nu văd nici un interes de ce având 7 mii de cazuri, am ascunde că avem 7200”, a spus șeful ANSP, Nicolae Furtuna.

Secretarul de Stat pe domeniul Sănătății, Constantin Rîmiș, a precizat că la începutul pandemiei , atunci când a fost înregistrat primul caz de import, tactita era de a identifica sursa pozitivă, ulterior fiind izolată și tratată.

„Acum tactica de testare se aplică la nivel comunitar. Aș vrea să atrag atenția la cifră, noi am avut ieri, 188 de cazuri, dacă ne uităm la numărul real transportat de Asistența Medicală Urgentă e 83, numărul real de internați- 145”, a explicat Rîmiș.

Potrivit specialiștilor, cifrele mari care se înregistrează ultimele zile ele vin și din strategia de testare, din considerente de precauție și în realitate numărul de cazuri care întrunesc definiția de caz ele sunt în jur de 140-150.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7725 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 979 în Transnistria. Bilanțul persoanelor tratate de Covid-19 a ajuns la 4278.


Pub