(stop cadru) Dodon: Vreți să mă închid ca Timofti la Condrița, să vă fac live-uri din seră?

Șeful statului, Igor Dodon, susține că nu încalcă prevederile Comisiei de Sănătate Publică atunci când face vizite în teritoriu, deseori în familii cu mulți copii. Mai mult, acesta spune că nu are de gând să stea închis în birou sau la Condrița, ca predecesorul său, Nicolae Timofti, și că va continua să se deplaseze prin raioane.

Igor Dodon a declarat, în cadrul emisiunii „Președintele vorbește”, că nu încalcă măsurile de protecție împotriva răspândirii coronavirusului.

„Voi vreți să stau în birou, sau ca Timofti să mă închid la Condrița, să vă fac live-uri din seră? O să fac vizite, dar care e problema, la noi este interzisă deplasarea prin teritoriu? Ieri am fost într-o familie cu 5 copii, atunci când intru în spații închise, la recomandarea medicilor nu obligativitate, ci recomandare, îmi pun și mască, dacă suntem afară nu-i pun mască. Nici înăuntru nu e obligatoriu, e recomandare. Încălcări nu au fost”, a menționat Dodon.

Șeful statului spune că va merge în continuare în teritoriu, pentru că este așteptat de oameni.

Deși inițial doar persoanele infectate cu Covid-19 sau cele care se aflau în preajma unui pacient bolnav erau obligate să poarte masca de protecție, acum, purtarea acesteia devine obligatorie în mai multe condiții, potrivit ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

„Există câteva condiții. Masca se poartă în mod obligatoriu în transportul public, unitățile comerciale și în spațiile închise atunci când noi nu putem asigura respectarea distanței sociale. Am fost în plenul Parlamentului, nu am putut asigura distanța socială, respectiv am purtat masca. Eu am fost în cadrul instituțiilor medicale, pentru că este una cu profil Covid-19 și nu am putut asigura respectarea distanței sociale, eu am purtat masca. În momentul în care apare cerința de a purta mască într-o unitate comercială o să mă vedeți în unitățile comerciale acum, cu mască, pentru că asta este o cerință determinată către o comisie națională și de situație epidemiologică existentă ”, a precizat Viorica Dumbrăveanu, la UNInterviu, pentru UNIMEDIA.

În vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a infecției Covid-19, începând cu data de 4 mai 2020, în mijloacele de transport în comun din municipiul Chișinău a devenit obligatorie acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție de unică folosință sau reutilizabile (fulare, eșarfe sau alte articole vestimentare).

Din 7 mai 2020, măștile de protecție au devenit obligatorii în toate spațiile publice închise din capitală.

Începând cu 16 mai, a fost instituită stare de urgență în sănătate publică. Una din măsurile care a devenit obligatorie este purtarea măștii de protecție în unitățile comerciale, spații publice, transport public.


Pub