(doc) Legea ONG-urilor, „mărul discordiei” în Parlament: De ce unii vor să o voteze, iar alții nu și de ce Igor Dodon va refuza să o promulge în varianta actuală

Legea ONG-urilor a devenit mărul discordiei în Parlament. Asta după ce unele formațiuni vor să o voteze, iar altele nu. Mai mult, chiar dacă va fi votată, președintele Igor Dodon afirmă că nu va promulga legea.

Foto: UNIMEDIA

De fapt, problema nu este însăși în lege, dar unele prevederi de finanțare. Și anume art. 6 aliniat 4, ceea ce ține de modul în care ONG-urile pot ajuta formațiunile politice. „Organizația necomercială nu poate susține material sau nu poate presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice. Organizațiile necomerciale constituite de partidele politice și organizațiile social-politice pot presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice în scopul consolidării capacităților organizaționale ale acestora”, se arată în acest aliniat.

De asemenea, trebuie de tras atenție la aliniatul 5 din tot același articol: „În perioada campaniei electorale, organizația necomercială nu poate susține material sau nu poate presta gratuit servicii concurenților electorali sau nu poate face agitație electorală”.

De facto, legea a trecut prin Guvern în 2018, fiind votată de Executivul Filip și Parlament în prima lectură, însă a rămas inertă, iar acum urmează să fie introdusă pe ordinea de zi și votată în lectură finală.

În cadrul emisiunii sale, președintele Igor Dodon a adus mai multe acuzații partidului PAS și Platformei DA, că ar încerca să fie în acest mod finanțate din exterior. „În această lege scrie clar că organizațiile neguvernamentale pot oferi servicii partidelor politice și pot beneficia de finanțare din exterior. Ce înseamnă asta? „Băieții de la Harvard” deschid un ONG, acordă pentru activitatea acestuia câteva milioane de dolari. Sute de milioane de dolari sunt investite, anual, în aceste ONG-uri. Apoi, aceste ONG-uri, împreună cu partidul Maiei Sandu sau a lui Năstase sau altele, își încep activitatea politică”.

Cei din Platforma DA afirmă că acesta este proiect de lege conform standardelor europene, iar legea actuală este din anii 90.

Nu corespunde cerințelor noului Codul civil. Zarva, care fac socialiștii, nu costă nici doi bănuți. Adică, când toți deputați PSRM pleacă la Duma de Stat din contul Rusiei, acest lucru nu este imixtiunea în treburile țării. Când vin banii din Bahamas pentru deputați socialiști, totul e ok. Culioace cu bani de proveniență murdară nu-l deranjează pe Dodon. Iar dacă ONG-le, fondate de partide, vor avea dreptul la consultări gratuite ale formațiunilor politice, asta e mare problema, în opinia lui Dodon. Chiar dacă aceste ONG nu vor avea dreptul de a susține financiar partidele și nu le pot oferi asistență consultativă în perioada electorală. Este o poziția ipocrită. Înțeleg că Dodon dorește perpetuarea sistemului de finanțare oligarhică și obscură a partidelor politice. Dar acest lucru contravine intereselor cetățenilor sub aspectul dezvoltării democrației”, a declarat vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari.

Cei din Partidul Acțiune și Solidaritate sunt pe aceeași undă de idei ca și cei din Platforma DA. Juristul și deputatul Sergiu Litvinenco afirmă că a asistat azi la un atac mojicesc a lui Igor Dodon împotriva partenerilor noștri din afara țării.

Președintele pus în funcție de Plahotniuc insinuează că Uniunea Europeană ar vrea să se implice în campania electorală prin intermediul fondurilor transparente pe care le alocă pentru dezvoltarea societății civile. Nimic mai fals. În primul rând, în proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale este indicat expres și tranșant că organizațiile necomerciale nu pot susține material sau gratuit partidele politice și candidați și nu se pot implica în campanie electorală.

Dacă nu crede, să-l întrebe pe Vasile Bolea care este ultima redacție a art.6 alin.(5) din proiect convenită ieri la ședința Comisiei juridice. Este interzisă categoric implicarea în campanie a organizațiilor necomerciale. Acum haideți să vă spun de ce totuși Igor Dodon nu vrea adoptarea legii. Interdicția de a nu se implica în campania electorală este valabilă pentru toate organizațiile necomerciale. În categoria organizațiilor necomerciale se înscrie și fundația. Acum ați înțeles de unde această teamă? Igor Dodon vrea să beneficieze în campania pentru alegerile prezidențiale de „serviciile” fundației care aparține soției sale pentru a-și finanța campania prin oferirea de pomeni electorale alegătorilor din surse obscure despre care nici el, nici altcineva niciodată nu a vorbit. Dar dacă legea se adoptă, acest lucru nu va mai fi posibil. Aceasta este adevărata miză și adevărata teamă a lui Igor Dodon de adoptarea legii cu privire la organizațiile necomerciale”, a subliniat Litvinenco.

Partenerii de coaliție a PSRM-ului, în frunte cu Pavel Filip și Dumitru Diacov afirmă că nu văd o problemă ca această lege să fie votată. Într-o reacție oferită pentru UNIMEDIA, Diacov spune că PD-ul a insistat ca această lege să fie introdusă pe ordinea de zi.

„Noi am avut o înțelegere cu PSRM și cu domnul Igor Dodon cu privire la acest proiect. Noi am insistat ca acest proiect să fie introdus pe ordinea de zi. Sunt mai multe amendamente la această inițiativă, urmează să se decidă asupra acestora. O să ne întâlnim luni și o să discutăm cu cei din PSRM și cu Igor Dodon, sper că o să ajungem la o înțelegere. Aici trebuie de găsit un compromis, de clarificat situația”, a punctat Dumitru Diacov.

Cei din Grupul Pro-Moldova, de asemenea, s-au arătat deschiși spre susținerea acestui proiect. „Argumentarea necesitații legii este în nota informativă. Aici nu e cazul să ne repetăm. Legea vine să dezvolte libertatea de asociere în RM conform standardelor internaționale. De ce a fost inclusă ca condiționalitate asta nu e întrebare la noi. Noi susținem și vom vota acest proiect. Va crea condiții pentru activitate mai transparentă și liberă a întregului sector asociativ”, a spus deputatul Sergiu Sîrbu.

Însă, PSRM este de altă părere. Într-un comunicat pe site-ul Partidului Socialiștilor, deputatul Corneliu Furculiță scrie că în condițiile în care ONG-urile pot fi finanțate din exterior, există riscul ca politica moldovenească să fie influențată de forțe de peste hotarele țării. Din acest motiv, fracțiunea PSRM din Parlament nu va susține actuala formulă a proiectului privind activitatea organizațiilor non-profit.

„Dacă se dorește ca partidelor politice să li se ofere dreptul de a crea asociații obștești, acestea trebuie strict reglementate în legea cu privire la partidele politice, inclusiv la partea ce ține de finanțarea acestora, care trebuie să fie transparentă și exclusiv din surse interne. În varianta actuală a proiectului legii ONG-urilor, PSRM nu-și va da vot de susținere. O decizie finală va fi luată după ce vom vedea toate propunerile deputaților din Comisia parlamentară de specialitate. Suveranitatea poporului nu este de vânzare”, spune Furculiță.

Cei din Partidul Șor nu au fost de găsit pentru a oferi o reacție cu privire la aceast proiect de lege.

Legea ONG-urilor by UNIMEDIA on Scribd

Amintim că Legea cu privire la legea ONG-urilor face parte din pachetul condiții în cadrul asistenței macro-financiare din partea Uniunii Europene.


Pub