(video) Paștele Blajinilor nu se amână. Persoanele sunt rugate să evite deplasarea la cimitire în grupuri. Chicu: Eu din păcate am ambii părinți decedați, dar nu voi merge acum la cimitir, o să mai aștept o perioadă

În acest an sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost nevoit să amâne Paștele Blajinilor, care în mod tradițional se desfășura la o săptămână după Paști, pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt a Cincizecimii. Premierul Ion Chicu a declarat că sărbătoarea din acest an nu va fi amânată, însă luând în considerare riscurile majore de infectare, Comisia Națională a emis mai multe recomandări și măsuri sanitar-epidemiologice, pentru cetățenii care se vor deplasa la cimitire. La rândul său, Mitropolia Moldovei a venit cu un set de recomandări pentru cetățeni.

Foto: UNIMEDIA

„Vreau să vă spun că foarte mult va depinde de modul cum în acele zile va fi comportamentul cetățenilor, cum vor respecta regulile date și aici contăm și pe suportul bisericii. Să ne aținem în această perioadă să mergem în grupuri la cimitire. Noi toți avem apropiații noștri care din păcate au decedat și ne ducem tradițional, dar trebuie să fim resposabili. Eu din păcate personal am ambii părinți decedați, dar nu am să merg la cimitir pe 7-8 iunie, o să mai aștept o perioadă și o să mă duc cum m-am dus de fiecare dată”, a declarat Ion Chicu.

În contextul situației epidemiologice din țară, Mitropolia Moldovei a venit cu un set de recomandări:

1. În primul rând, îndemnăm pe toți participanții la slujbe să țină cont de sfaturile autorităților și să respecte măsurile de siguranță și de protecție recomandate. Persoanele care s-au întors din străinătate, se află în perioada de carantină, prezintă careva simptome, sau fac parte din grupul sporit de risc, sunt rugați să se abțină de la participarea lor fizică la sfintele slujbe și să sporească în rugăciune la casele lor, aprinzând o lumânare și făcând gesturi de caritate în amintirea celor apropiați.

2. Îndemnăm, credincioșii să evite aglomerările tradiționale din jurul mormintelor și să respecte distanța sanitară.

3. De asemenea, venim cu rugămintea ca și-n acest an creștinii să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire și consumul de băuturi alcoolice. Întâlnirile dintre rude și celelalte tradiții legate de această zi, vor fi săvârșite într-un cerc restrâns de oameni și în mod privat.

Cu părintească dragoste, ținem să vă mulțumim tuturor pentru atitudinea de care ați dat dovadă până în prezent și vă îndemnăm să facem tot posibilul pentru a petrece acest eveniment în pace și cu mult spor duhovnicesc, se arată în comunicatul emis de Mitropolie.


Pub