“Nicotina nu e atât de periculoasă, precum fumul”. Tot mai mulți moldoveni vor să renunțe la fumat. Motivul - problemele de sănătate

Peste 6 mii de persoane din Moldova mor anual din cauza bolilor asociate fumatului. Aproape 60% dintre decese sunt înregistrare în rândul persoanelor apte de muncă. În pofida faptului că în luna mai 2016 a intrat în vigoare cea mai drastică lege cu privire la controlul tutunului, care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise și deschise, numărul fumătorilor, în ultimii doi ani, a scăzut cu doar 2%.

Foto: poză-simbol

În cadrul Dispensarului Republican de Narcologie din Moldova activează “Linia verde”, destinată persoanelor care vor să renunțe la fumat. Orice fumător poate apela la numărul 0 800 10 001 pentru a primi o consultare gratuită. Fumătorii sunt invitați la medic sau la psiholog și li se oferă metode de renunțare la dependență.

Psihologul Dispensarului Republican de Narcologie, Victor Ianovschi a declarat pentru KP.md că numărul adresărilor, practic, se dublează anual. Mai mult, la Dispensar vin fumătorii direcționați de către medicii de familie. Dacă în 2018 au fost consultați 468 de fumători, atunci în 2019, această cifră a constituit – 951, adică dublu față de 2018.

Problemele de sănătate – motivul primordial al renunțării la fumat

Unul dintre principalele motive pentru care fumătorii vor să renunțe la fumat este cel financiar, pentru că în ultima perioadă țigările s-au scumpit semnificativ și au devenit mai puțin accesibile. Totuși, motivul principal sunt problemele de sănătate.

„Cel mai des, anume apariția bolilor asociate fumatului motivează fumătorii să renunțe la țigări. Foarte frecvent este vorba despre adulți care fumează mai mult de 15 ani. Dar, sunt și tineri care fumează de 2-3 ani, care deja au o dependență pronunțată și nu pot renunța singuri”, precizează Psihologul Dispensarului Republican de Narcologie, Victor Ianovschi.

În ce constă tratamentul

Victor Ianovschi spune că persoanelor care vor să renunțe la fumat li se oferă consultări psihologice, adică psihoterapie, atât în grup, cât și individuale. Și, corespunzător, medicul prescrie tratament medicamentos.

„Persoanele care au o atracție puternică față de fumat și nu pot lupta cu dependența de sine stătător trec un curs de tratament medicamentos. Tratamentul are loc la domiciliu. În timpul fumatului nu există o intoxicație pronunțată a organismului, care ar necesita detoxifiere” - notează specialistul.

Motivarea dubioasă

Deja se cunoaște că, în această vară, în Moldova va fi interzisă expunerea vizibilă a produselor de tutun în spațiile de comercializare, drept măsură pentru combaterea fumatului. Psihologul Victor Ianovschi menționează că această măsură, ca și cea de interzicere a fumatului în spațiile publice, poate contribui la reducerea fumatului în rândul fumătorilor începători și a peroanelor care fumează ocazional.

„Această măsură nu reprezintă o motivare suficientă de renunțare la fumat pentru fumătorii înrăiți, pentru că ei cunosc foarte bine, de ce țigări au nevoie și unde acestea se vând.

Într-o măsură mai mare, pentru acești fumători contează mai mult problemele de sănătate. Iată de ce este evident că fumătorul, în primul rând, are nevoie de informații obiective și complexe despre daunele fumatului și metodele de a reduce aceste daune”, a mai adăugat Victor Ianovschi.

Nicotina nu e atât de periculoasă, precum fumul de țigară

Este cunoscut faptul că renunțarea la fumat este cea mai bună metodă pentru reducerea riscului apariției bolilor asociate fumatului, precum - unele tipuri de cancer, boli ale sistemului cardiovascular și emfizem. Dar, la fel se știe că nicotina care se conține în țigări NU este cauza principală a apariției acestor boli. Riscul principal al acestor maladii sunt compușii nocivi și potențial dăunători, care se conțin în fumul de țigară, în care tutunul este ars.

Există deja o bază imensă de informații cu privire la nicotină care merită atenția publică. Chiar dacă consumul de nicotină nu este lipsit de riscuri și creează dependență, nicotina în sine este mai puțin dăunătoare în comparație cu fumul în care se conține. Acest lucru este demonstrat prin numeroase cercetări, prin intermediul cărora s-au testat produsele de livrare a nicotinei, dar care nu reprezintă țigări. Din acest motiv, mai multe instituții precum este Administrația Americană a Alimentelor și Medicamentelor (US FDA) consideră produsele de nicotină drept o alternativă bună fumatului.

Astfel, pe de o parte, este nevoie de a limita utilizarea produselor de nicotină pentru o categorie anumită de persoane, iar pe de altă parte, nicotina ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății publice, dacă fumătorii care altfel ar continua să fumeze, ar trece la produse fără fum.

Sunt mai nocive, dar dependența nu dispare

Psihologul Dispensarului Republican de Narcologie, Victor Ianovschi, susține că în pofida studiilor internaționale care arată că alternativele fumatului sunt mai puțin nocive, pentru că exclud arderea, persoana care le consumă rămâne dependentă oricum.

„Numeroase studii internaționale demonstrează că aceste produse sunt mai puțin dăunătoare, întrucât nu ard tutunul. Dar dependența rămâne. Nu contează, persoana este dependentă de țigări sau de alternativele acestora – ea oricum este dependentă. Iar dependența e boală”, precizează specialistul.


Pub